Габриела Николова, бранд мениджър, и Виржиния Николова, главен редактор, са част от списание 9 МЕСЕЦА през последните 8 години. Те познават добре вибрацията на медията, благодарение на която са реализирани успешно стотици общественозначими кампании, инициативи и проекти. В настоящия разговор ще споделят повече именно за една от тях – Зелената стълба.

Разкажете ни повече за инициативата „Зелената стълба на 9 месеца“.

Габриела Николова: „Зелената стълба“ е информационна кампания, която се роди в началото на годината като резултат на стремежа ни да насочваме вниманието на нашата аудитория към теми, засягащи демографията и по-доброто бъдеще на поколенията след нас.

Такава е и темата, върху която се фокусира инициативата. Замърсените въздух и околна среда крият потенциални рискове за здравето на всички нас, още от пренаталния период.

И тъй като нашето бъдеще са именно децата, вярваме, че е изключително важно грижата към природата да бъде част от възпитанието още в ранното детство.

Основна цел на кампанията ни е да вдъхновим родителите и да им покажем колко важно е да мотивират децата си да живеят устойчиво. Постигаме това чрез показване на добрите практики в тази посока.

Кампанията е единствена по рода си в България, тъй като показва едновременно успешни ESG практики на големи корпорации, зелени решения на малкия и средния бизнес у нас и паралелно с това представя добрия пример на индивидуални домакинства и всеки един от нас.

Всички сме заедно в стремежа си да осигурим по-добро бъдеще и ключът към това е да разбираме и ценим ресурсите на природата. Вярвам, че споделянето на опит и знания са правилна стъпка в тази посока.

Ще „издадете“ ли някои от популярните личности и компании, които ще се включат в нея?

Виржиния Николова: Тъй като инициативата е годишна, все още не мога да издам всички изненади, които предстоят, а те никак не са малко.

Сърдечно благодаря на големите корпорации и малките семейни бизнеси, които приеха да бъдат част от този проект до момента – някои от тях са Алиаксис България, Кока-Кола, ИКЕА, Gama organica…

За ,,популярните‘‘ личности – нямам търпение да ви запознаем с най-смислените и приветливи екоентусиасти, които някога сте виждали. Част от тях са далеч от звездни и известни имена, но пък онова, което правят, начинът, по който го представят и преживяват, си заслужават вниманието и аплаузите.

Никак не се съмнявам, че техният пример ще намери нови съмишленици в посока опазване на околната среда.

Предстои да изправите читателите си пред различни зелени предизвикателства. Разкажете за тях.

Габриела Николова: Както стана дума в началото, всички сме заедно, обединени около каузата, затова решихме да включим и аудиторията, като всеки месец ги предизвикваме да вземат решение за себе си и домакинството и да направят малка, но сигурна стъпка към по-зелено бъдеще.

В рамките на един месец да използват само торби за многократна употреба, например. Или да се разделят с ненужните дрехи от гардероба си по екосъобразен начин – като ги подарят, дарят или продадат.

Днес е много лесно да станем жертви на бързата мода и е необходимо да сме осъзнати в ежедневните избори, които правим.

Вярваме, че приобщавайки толкова много хора към мисията на „Зелената стълба“, все повече домакинства ще започнат да следват екологични принципи.

А ако всеки от нас направи промяна в тази посока за собствения си свят (офисът, в който работи; апартаментът, в който живее; компанията, която управлява; секторът, в който развива бизнеса си и т.н.), общият ни дом ще се превърне в по-добро място за живеене и отглеждане на бъдещите поколения.

Щастливи сме, че голяма част от читателите и последователите ни се включват в предизвикателствата – изпращат ни снимки, активно споделят мнение за интервютата и материалите по темата. Това ни мотивира да продължаваме по пътя, по който сме поели.

Личният пример е много съществена част от инициативата. Практикувате ли в ежедневието си зелени идеи и какви са те?

Габриела Николова: Да, някои от тях са се превърнали в неизменна част от ежедневието ми, с други все още се старая да свикна, но се надявам, че успявам да допринеса за намаляване на негативното въздействие върху околната среда.

Придвижвам се в града основно пеша, а когато се налага да използвам кола, шофирам електрически автомобил.

Избягвам излишните пластмасови и найлонови опаковки, използвам повече устойчиви алтернативи, като многократна чаша за напитката, докато се разхождам в парка или екоторбички, когато пазарувам. Старая се да не изхвърлям храна и да избягвам излишната консумация на електроенергия в ежедневието си.

Опитвам да свикна и с разделното събиране на отпадъците, но признавам, че все още не съм успяла напълно да го постигна.

В редакцията също полагаме усилия. Избягваме излишната употреба на хартия, а когато е възможно, използваме и двете страни на листата за принтера.

Не изхвърляме бракуваните списания, а ги разпространяваме в родилни отделения, медицински кабинети, подаряваме на посетителите на наши събития – усвояваме целия печат.

Виржиния Николова: Вкъщи често се шегуваме, че сме на ,,ти‘‘ с кръговата икономика, която всъщност, ако се замислим, освен че е основен стълб на Европейския зелен пакт, то тя фигурира във всеки дом и при всяко семейство.

Друг е въпросът до каква степен е осъзнато или просто се случва, ей така – натурално, органично, без амбиции. Истината е, че личният ми пример намери по-силна мотивация да следва зелени идеи, когато станах майка.

Отговорността, която нося, не ме оставя равнодушна към fast fashion и вредните химикали (да, тук включвам и вредата от свръхпроизводството), затова винаги избирам дрехи от органичен памук, залагам на устойчивата мода, купувам по-малко, нося по-дълго.

Подарила съм ненужните дрехи и те вече живеят нов живот из чужди гардероби. Относно козметиката и почистващите препарати – проучих темата и у дома вече има само безопасни, пестящи вода и устойчиви алтернативи на химикалите, които са в биоразградими опаковки.

В случай че ми се отдаде удобна възможност, хапвам и в любим ресторант с нулев отпадък. Разказвайки всичко това обаче, осъзнавам, че предстои да бъде изминат още много път…

А относно приноса на 9 месеца – Габи е споделила основното, аз само бих допълнила, че всеки закупен брой носи сантиментален отпечатък.

Получавали сме писма от родители, които пазят изданията в продължение на 10, 15, 20 години. За тях те са спомен от най-щастливия период в живота им – бременността, раждането и възпитанието на малките им деца – а това определено звучи зелено, нали?

Списание 9 месеца е на пазара вече 27 години. Промени ли се отношението на родителите към околната среда за този период?

Виржиния Николова: Промяна има, разбира се, но все още фокусът е насочен по-скоро към други теми и проблеми.

В разговор, свързан с инициативата „Зелената стълба“, две прекрасни дами, управляващи първия по рода си физически и онлайн бутик за детски дрехи втора употреба в България, ми споделиха, че все още основният аргумент за секънд хенд покупката е единствено икономически – как да пазаруваме по-изгодно.

И все пак стават повече родителите, осъзнаващи, че замърсяването на въздуха засяга нас – хората, още от пренаталения период, и крие потенциални последици за здравето през целия ни живот.

В този ред на мисли, можем да кажем, че се наблюдава тендеция да бъдат защитени най-уязвимите – децата. Давам пример – не едно и две млади семейства с бебета, малки деца замениха живота в града с този на село.

Освен това сякаш предпочитат онова, което е по-практично и мултифункционално, отказвайки се от трудно разградими отпадъци.

И още нещо, в анкета, проведена сред потребителите на 9 месеца, 62% от родителите споделят, че избират висококачествени детски играчки, за да са част от заниманията на малките възможно най-дълго, а след това ги подаряват или продават.

И всичко това е в името на екопринципите – вярвам, че с малки стъпки се движим в правилната посока, но са нужни последователни и колективни усилия.