Рени Миткова

Рени Миткова е управител на водещата компания за управление на вземания у нас „ЕОС Матрикс”, част от немската EOS Group. Председател е на Асоциацията за управление на вземания. Има магистърска степен по международен туризъм от УНСС и Executive MBA от Cotrugli Business School, Загреб. През 2010 г. печели приза „Млад мениджър” на фондация „Еврика”, а през 2009 и 2021 г. е сред 10-те финалисти в конкурса „Мениджър на годината”. Ранното обучение за финансова грамотност е кауза, с която е лично и професионално ангажирана от много години и участва в редица инициативи и пилотни програми. В блога си на www.renymitkova.com публикува статии от опита си като мениджър, финансов експерт и майка на три деца.

Съвместно с Рени Миткова и ЕОС Матрикс, Darik Business Review стартира обучителна поредица, посветена на финансовата грамотност. Представяме ви втория материал от нея:

„Разпределяне на пари в брой“ е метод за спестяване, при който вземате наличния си месечен доход в брой и го поставяте в различни пликове, всеки от които представлява конкретна бюджетна категория като наем, храна или почивка.

Целта е да следите разходите си и да избегнете неприятни изненади в края на месеца.

Човек би предположил, че във времената на PayPal и онлайн банкирането тази доста остаряла форма на управление на личните финанси не би била особено актуална.

Тенденциите в социалната медийна платформа TikTok обаче показват друга история, а именно, че пликовете с пари в брой са отново много популярни, особено сред младите хора. Това се потвърждава и от скорошно потребителско проучване на EOS, проведено в 13 европейски страни.

Според него, младите хора все повече обръщат внимание на това как планират личния си бюджет и все повече установяват, че образователната система не ги подготвя за реалния живот, в който трябва да попълват данъчни декларации и да избегнат порочния кръг на перманентната задлъжнялост.

Друг интересен извод на проучването е, че наред с традиционно по-широкия набор от методи на плащане, характерен за 18-34-годишните, през последните 6 месеца половината от тях по-често са използвали пари в брой.

Тази промяна в потребителското поведение на младите европейци е пряко свързана със споделяната от тях нужда от повишаване на финансовата им грамотност - те предпочитат да боравят с пари в брой, тъй като така по-лесно могат да разчетат разходите си.

Безспорно, да се научим как да управляваме средствата си е също толкова важно, колкото писането и смятането, и би трябвало да се изучава още в началните класове.

Но докато финансовата грамотност стане част от учебната програма, можем сами да се образоваме, като намерим книги или курсове по въпроса. Книгите, с които бих предложила да започнете, са:

  • „Ще те науча как да станеш богат“ от Рамит Сети – с фокус изцяло върху управление на личните финанси и въпреки сериозната тема - забавно написана;
  • „Пълно финансово преобразяване“ от Дейв Рамзи – засягаща и темата със задлъжняването. Авторът е фалирал заради над 4 милиона долара дългове към банки, които успява да погаси преди кризата от 2008 г. От тогава работи за мисията си да помогне на хората да управляват разумно парите и да живеят без дългове. Води и много популярно радио шоу по тази тема;
  • „Мисли и забогатявай“ от Наполеон Хил – бестселърът от началото на миналия век третира настройката да забогатееш, защото в крайна сметка всичко опира до желание и воля;
  • „Умни пари“ на Стойне Василев – много разбираемо и практично четиво;
  • „Богат татко, беден татко“ на Робърт Кийосаки, което, според мен, е задължителна книга и за всеки тийнейджър;
  • „Моите пари“ на Джери Бейли и Фелиция Лоу – четиво за всички родители и децата им, представящо по забавен начин света на парите - от това откъде идват през сложната лихва и банковата система.

Никога не е прекалено рано да започнем да говорим с децата за пари - за да не стане в някакъв момент прекалено късно за това. Финансовата грамотност започва от семейството и как децата се отнасят към парите, когато пораснат, в голяма степен повтаря модела, с който са отгледани у дома.

Ето защо един от най-ценните уроци за тях, който ще им помага цял живот, е личният пример на разумно управление на парите.