Италианското министерство на туризма си навлече множество подигравки, след като официално видео за привличане на туристи в Италия използва кадри на хора в Словения, които пият местно вино.

Клипът, част от кампания за 9 млн. евро, продуцирана от комуникационната група Armando Testa, е широко подиграван от критиците и в социалните медии, дори преди да стане ясно, че част от него е заснета в чужбина.

Озаглавен Open to Meraviglia (Open to Wonder), той използва компютъризирана версия на модерна Венера - символ на италианското изкуство, която носи минипола и яде пица, представяйки някои от основните туристически атракции на Италия. Понастоящем не може да бъде гледано в YouTube.

Експертите наричат рекламната кампания „гротескна“ и „неприлично“ прахосване на пари, докато видеото е осмяно от потребители на италианските социални медийни платформи, съобщава CNN.

Грешна държава

Най-противоречивият кадър показва група млади хора в огрян от слънце вътрешен двор, пиещи вино – това е представено като типична италианска сцена.

Зрители обаче забелязват, че въпросният двор, всъщност, се намира в словенската област Котар, близо до границата с Италия, а бутилката на масата е от местна винарна.

Комуникационната група Armando Testa не е открита за коментар. Италианският министър на туризма Даниела Сантанче пък нарече критиците на видеото „сноби“ и каза, че изобразяването на Венера като инфлуенсър има за цел да привлече младите хора.