Продажбите на електромобили скачат до над 10 милиона броя през миналата година, като Китай съставлява около 60% от пазара, сочи нов доклад на Международната агенция по енергетика (МАЕ).

Рекордните продажби са продължение на тенденцията на устойчив растеж за индустрията.

“Продажбите на електромобили, в това число изцяло електрически автомобили и плъгин хибриди, надхвърлят 10 млн. през миналата година, което представлява ръст от 55%, в сравнение с 2021 г.,” се казва в доклада на МАЕ.

“Този брой от 10 млн. продадени електромобила в световен мащаб надхвърля общия брой на автомобилите, продадени в ЕС (около 9.5 милиона), и е почти половината от общия брой коли, продадени в Китай през 2022 г.”

От агенцията казват, че по пътищата по света през 2022 г. са се движили общо 26 млн. електромобила, което представлява увеличение с 60%, в сравнение с 2021 г.

Плъгин хибридите разполагат с двигател с вътрешно горене, както и с електромотор.

Базираната в Париж МАЕ прогнозира, че продажбите на електромобили в световен мащаб ще достигнат близо 14 млн. през 2023 г.

“Този голям ръст означава, че делът на електромобилите от автомобилния пазар се е увеличил от около 4% през 2020 г. до 14% през 2022 г. и се очаква да нарасне още до 18% тази година, въз основа на последните прогнози на МАЕ,” се казва в изявление към доклада. 

От организацията определят Китай като “първенец” по отношение на продажбите на електромобили. Над 50% от този вид по света се движат по пътищата на Китай.   

“В Европа, която е вторият най-голям пазар, продажбите на електромобили нарастват с над 15% през 2022 г., което означава, че повече от една на всеки пет продадени коли е електромобил”.

“Тенденциите, на които сме свидетели, имат сериозни последствия за търсенето на петрол в световен мащаб,” казва изпълнителният директор на МАЕ Фатих Бирол.

“Двигателят с вътрешно горене нямаше конкуренция в продължение на повече от век, но електромобилите променят статуквото.”

“До 2030 г. те ще премахнат необходимостта от потреблението на най-малко 5 млн. барела петрол на ден. Колите са само първата вълна, скоро ще ги последват електрически автобуси и камиони.”

Китай, Европа и САЩ са големите играчи, когато става въпрос за електромобили, но от МАЕ отбелязват, че други части на света също показват “обещаващи признаци.”

“Продажбите на електромобили обикновено са малки извън големите пазари, но 2022 е година на растеж за Индия, Тайланд и Индонезия,” посочват от МАЕ. “Продажбите на електромобили в тези три държави са нараснали повече от три пъти в сравнение с 2021 г., достигайки 80 000 броя.”

В последните няколко години редица големи икономики представиха планове за увеличаване на броя на електромобилите по своите пътища.

Великобритания, например, иска да спре продажбата на нови дизелови и бензинови коли и микробуси до 2030 г. и ще изисква от 2035 г. всички нови коли и микробуси да имат нулеви емисии.

ЕС също иска да намали вредните емисии на автомобилния транспорт. В САЩ пък Калифорния, който е най-многолюдния щат, забранява продажбата на нови автомобили с двигатели с вътрешно горене от 2035 г.

Въпреки въодушевлението относно потенциала на автомобилите с ниски и нулеви вредни емисии, преходът от колите, задвижвани с изкопаеми горива, невинаги ще е безпроблемен.

Има опасения, например, че ниските нива на шум на електромобилите може да затруднят хората, които имат проблеми със зрението.

Освен това, разговорите за липса на умения предизвикват дискусии за разходите и безопасността, а гарантирането на това зарядната инфраструктура да бъде достъпна за всички е друга сфера, която трябва да се следи.