“Във Фонда на фондовете следваме политики на ЕС и на България, коригиращи пазарни неефективности. Целта на финансирането, което ние алокираме, следва определени цели. Помагаме на компаниите, гарантирайки голяма част от риска, за да могат те да са малко по-смели в различни свои проекти, както и такива, свързани с EGS политиките“.

Така Мартин Гиков, изпълнителен директор и председател на Управителния съвет на Фонда на фондовете, обобщи накратко какво представлява ръководената от него институция.

Фондът е дялов инвеститор и поема основна част от риска в инвестициите на определени компании, развиващи своите иновации и изследователска и развойна дейност (R&D).

По думите на Гиков, част от компаниите, които фондът финансира, няма да оцелеят, но други ще имат възможност да са следващите еднорози (бел. ред. компании, оценени на над 1 млрд. долара).

„Всички тези компании, които успеят да са полезни на хората и обществото във всичките ESG аспекти, може ще са следващите еднорози“, каза още експертът.

Според него, ако бизнесът не се фокусира в следващите 5-10 години върху правилната стратегия, която отговаря на въпроса „С какво бихме били полезни на обществото и какъв проблем можем да решим“, най-вероятно не го чака нищо добро.

Колкото по-рано дружествата си отговорят на този въпрос, толкова по-добре за тях. Същото се отнася и за страната ни - тук има много предприемачи, които мислят в тази посока, коментира още той.