Испания регистрира най-горещия си ден за април в четвъртък, когато температурата достигна 38.8 градуса, според метеорологичната служба на страната.

Рекордът беше измерен на летището в Кордоба в Южна Испания малко след 15:00 часа местно време, съобщава BBC.

В продължение на дни гореща вълна владее страната, като температурите са с с 10-15 градуса по-високи от очакваните за април.

"Това не е нормално. Температурите са напълно извън контрол тази година", казва Кайетано Торес, говорител на испанската метеорологична служба, пред BBC News.

Експертите са изненадани от мащаба на горещините в Южна Испания през последните дни.

„Тази горещина в Испания е абсолютно екстремна, безпрецедентна с температури, невиждани досега през април. На някои места рекордите са бити с марж от 5 градуса - нещо, което се е случвало само няколко пъти в метеорологичните станции по света,“ според климатолога Максимилиано Херера, който управлява Twitter акаунт за екстремни температури.

За да се справят с жегата, училищата трябва да съобразят програмата си с най-горещите часове, а влаковете на метрото в Мадрид са зачестени, за да не се чака дълго на перона. Обществените плувни басейни в страната се очаква да отворят месец по-рано от нормалното.

Горещите вълни поразяват много места по света, зачестили заради изменението на климата.

Докато в някои части на Великобритания в момента е по-хладно от нормалното за сезона, в много региони на Испания е точно обратното.

Метеоролозите казват, че комбинация от фактори е отговорна за изключително високи температури през тази седмица.

Горещото време в Северна Африка изтласква топлината към Европа. Метеорологичната система с високо налягане плюс ясното небе над Иберийския полуостров позволява достпъпа на повече слънчева светлина, а земята вече е толкова суха, че не може да изпари топлината.

Високите температури идват в допълнение към продължителната суша в много части на Испания. Тази комбинация повишава перспективата за ранни горски пожари. Страната е най-пострадалата от тази стихия в Европа през 2022 г.

Изменението на климата също играе роля

Изменението на климата също играе роля в появата на тази гореща вълна, според експерти в областта.

„Знаем, че 2022 г. беше втората най-топла година в историята за Европа, а лятото й беше най-горещото в историята“, казва д-р Саманта Бърджис от службата за изменение на климата Copernicus пред BBC News.

„Европа се затопля два пъти по-бързо от света и това води до по-голяма вероятност от екстремни събития, които включват и горещи вълни,“ допълва тя.

Много фермери изпитват затруднения поради продължаващата липса на дъжд, а правителството в Мадрид вече поиска от Европейския съюз финансова помощ.

Някои собственици на земя казват, че няма да засаждат култури поради сухите условия, което вероятно ще се отрази на веригата на доставки на храни в цяла Европа.

Горещата вълна не е само в Испания

Горещата вълна в Испания не е изолирано събитие - в целия свят високите температури през първите няколко месеца на годината разбиха рекорди. Осем страни в Централна и Източна Европа отбелязаха нови рекордни стойности още в първия ден на тази година.

Държавите в Азия също страдат от екстремни горещини през последните седмици. В Северозападен Тайланд температурата достигна 45.4 градуса на 15 април, докато в Лаос - 42.7. В столицата на Бангладеш - Дака, живакът се покачи над 40 градуса, което се смята за най-горещия ден от 58 години.

Друг фактор, който вероятно ще повлияе на времето по света през следващите месеци, е началото на феномена Ел Ниньо.

Ако водите на Тихия океан край бреговете на Перу се затоплят, 2024 г. може да се окаже най-топлата в историята в световен мащаб с повече бури, пожари и наводнения.