Основните щатски борсови индекси приключиха първата сесия от новия месец на отрицателна територия. Dow Jones и технологичният Nasdaq Composite изгубиха по около 0.1%, докато S&P 500 затвори с минимално понижение.

Инвеститорите бяха фокусирани върху банковия сектор след изявлението, че JPMorgan Chase е спечелила през уикенда търга за изпадналата в затруднение First Republic Bank.

Като част от споразумението, JPMorgan придоби всички депозити на регионалната банка и “значително по-голямата част от активите.”

Главният изпълнителен директор Джейми Даймън заяви, че сделката би трябвало да помогне за слагане на край на част от кризата в банковата индустрия, която първоначално беше предизвикана от фалита на Silicon Valley Bank през март.

Ограничената активност по време на вчерашната борсова сесия е типична за дните преди заседание на Федералния резерв. Поредното започва днес, като изявлението за евентуална промяна в лихвените проценти и пресконференцията на председателя Джеръм Пауъл се очакват утре.

Инвеститорите ще следят и за новини около тавана на дълга на САЩ. Министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън предупреди, че мерките за погасяване на задълженията на страната може да свършат още на 1 юни.

Инвеститорите също така ще очакват и данните за новооткритите работни места, фабричните поръчки и продажбите на леки автомобили.

Очакват се и тримесечните финансови отчети на редица компании, сред които Uber, Pfizer, Molson Coors Ford, Starbucks, Advanced Micro Devices и Caesars Entertainment.

На валутните пазари доларовият индекс, който следи представянето на щатския долар спрямо няколко други основни валути, вчера нарасна с 0.393%, докато еврото поевтиня с 0.44%, до 1.0971 спрямо долара. Днес европейската валута се търгува на ниво от 1.0987 спрямо долара.

Японската йена пък се стабилизира след пониженията в предходните две сесии, последвали решението на Централната банка на Япония от петък да продължи да се придържа към политиката на ниски лихви, която с разминава с тази на централните банки на САЩ и Европа.

На суровинните пазари фючърсите на щатския лек суров петрол бележат ръст от 0.15% до 75.77 долара за барел, докато тези на брента поскъпват с 0.11% до 79.40 долара за барел.

Спот цената на златото днес остава почти без промяна на ниво от 1 981.49 долара за тройунция.