За някои хора шансът да видят банан, залепен с тиксо за стена, означава да са на едно докосване от сензационен момент в новата история на изкуството.

За други обаче това е примамлива закуска.

В четвъртък студент по изкуства от Националния университет в Сеул отлепва плода - емблематична творба на италианския художник Маурицио Кателан - от стената в музея на изкуствата Leeum в южнокорейската столица. След това го изяжда.

 „Той каза, че го е изял, защото е гладен“, посочва говорител на музея пред CNN.

Озаглавена „Комедиант“, творбата се превърна в един от най-споделяните моменти в света на изкуството, когато се продаде за 120 000 долара в Art Basel Miami Beach през декември 2019 г. Две други нейни издания също бяха продадени на събитието.

След като изяжда плода, студентът залепва обратно кората на стената. По-късно тя е заменена от музея с пресен банан.

„Случи се внезапно, така че не бяха предприети специални действия. Художникът (Кателан) е информиран за инцидента, но не реагира по никакъв начин“, добавя говорителят на музея.

Творбата е част от самостоятелната изложба на твореца, наречена WE, която е изложена в базирания в Сеул музей до 16 юли. Самият банан се сменя на всеки два до три дни и не се продава.

Кателан е известен със сатиричните си произведения, които предизвикват популярната култура, често провокирайки дебати около концептуалното изкуство.

Това не е първият случай, в който някой смята, че произведение на изкуството е узряло за консумация.

След първото издание на „Комедиант“, продадено през 2019 г., пърформънс художникът Дейвид Датуна безцеремонно откъсна банана, изложен в галерия Perrotin в Art Basel в Маями, и го изяде, докато смаяните зрители го наблюдаваха.

Датуна се наслаждаваше на акта си, публикувайки в Instagram пост с надпис: „Наистина обичам тази инсталация. Много е вкусна.“ По-късно той защити действията си, като ги нарече арт пърформанс, а не вандализъм.

Произведението на Кателан е обект и на битка за авторски права. През 2022 г. Джо Морфорд, художник от Глендейл, Калифорния, заяви, че Кателан е изплагиатствал негово произведение от 2000 г., озаглавено „Банан и портокал“ — в него плодовете са залепени с тиксо върху зелена стена.

Според съдебните документи, Морфорд, който се представлява сам, е регистрирал произведението в Службата за авторско право на САЩ и го е публикувал на своя уебсайт, както и в акаунтите си във Facebook и YouTube, много преди Кателан да създаде „Комедиант“.

Адвокатите на твореца обаче твърдят, че Морфорд няма "валидни авторски права" върху елементите на произведението - банан и тиксо, залепени на стената.

Друго от популярните произведения на изкуството на Кателан е солидна тоалетна от 18-каратово злато, „озаглавена“ America и оценена на около 6 милиона долара.

Тя е показана за първи път в Guggenheim в Ню Йорк през 2016 г. и е отворен за използване от посетители. През 2019 г. е открадната от двореца Блайнхайм в Англия, където е изложена. Все още не е открита.