Пазарът на изкуство, който през последните години демонстрира впечатляващ възход, започва да се пропуква. 

Аукционната къща Sotheby’s съобщи, че продажбите ѝ възлизат на малко над 6.5 милиарда долара за миналата година, което представлява спад от 11% спрямо 2021 г.

Въпреки това, сумата все още е втората най-висока в 278-годишната история на компанията. Приходите включват 5.4 милиарда долара от продажби на търгове миналата година, което е спад от 10% спрямо предходната. 

Освен това, аукционната къща посредничи и при частни продажби на предмети на изкуството, като по това перо приходите ѝ възлизат на 1.1 милиарда долара, което е спад от 15.3% спрямо 2021 г.

Sotheby’s заяви, че очаква да регистрира допълнителни продажби, надхвърлящи 1 милиард долара, от две компании, в които е купила дялове миналата година - организаторът на аукциони за колекционерски коли RM Sotheby’s и търговецът на жилища от висок клас Sotheby’s Concierge Auctions. 

По-малката аукционна къща Phillips съобщи, че е продала произведения на изкуството за 1.3 милиарда долара миналата година спрямо 1.2 милиарда долара за предходната. Постъпленията на Phillips включват 250 милиона долара от посредничество в частни сделки.

Сред най-скъпите произведения на изкуството на Sotheby's миналата година беше продажбата през ноември на картина на Анди Уорхол за 85 милиона долара от неговата поредица „Смърт и бедствия“ от 1963 г.

Къщата продаде и три колекции от един собственик, които надхвърляха 100 милиона долара всяка, включително имотите на адвоката Дейвид Солинджър и сър Джоузеф Хотунг и колекцията на Хари и Линда Маклоу.

Въпреки спада в общите продажби, търговската къща заяви, че вижда приток на нови клиенти. Над 40% от купувачите за миналата година са били нови за компанията. Много от тях са по-млади, в сравнение с предишните години.

Броят на тийнейджърите, които наддават в луксозни търгове, се е утроил, в сравнение с предходната година. Тези по-млади търговци са склонни да започнат с артикули с по-ниска стойност, като се конкурират за предмети, като часовници и чанти, а не за най-скъпите произведения на изкуството. 

Sotheby’s също така каза, че броят на жените, чиито творби са продадени за повече от 1 милион долара на брой, е нараснал със 70% от 2019 г.

Продажбите на търгове в Азия останават на същото ниво спрямо миналата година - 1.1 милиарда долара. Аукционната къща обаче продължава да залага големи очаквания за региона. Миналата година тя отвори офис в Токио и проведе първия си търг в Сингапур.

Ако свързаните с пандемията ограничения за пътуване продължат да се разхлабват в континентален Китай, Sotheby’s планира да отвори изложбена галерия в Шанхай в началото на следващата година.

Компанията разширява и позициите си в Хонконг, като отваря ново пространство от 2200 квадратни метра в небостъргач за търговия на дребно в централния квартал на града през 2024 г.

Sotheby’s смята да държи Азия в полезрението си, тъй като броят на азиатските ѝ клиенти под 40-годишна възраст се е утроил миналата година, в сравнение с предходната. Освен това, азиатските купувачи харчат средно с 20% повече от колекционерите на други места по света. 

Центърът на Sotheby's в Хонконг продаде ретро часовник Patek Philippe за 7.7 милиона долара миналата година, както и диамант Williamson Pink Star на стойност 57.8 милиона долара за онлайн търговец от Флорида.