Ниски лихви по депозити, започнало понижение на пазара на имоти, банкови неволи в САЩ и компании с надценени оценки. Така накратко можем да обобщим случващото се от началото на 2023 г.

Част от борсовите индикатори по света започнаха годината по много добър начин. Водещите индекси в Германия и Франция отчитат ръст от 14 и 15%, докато технологичният Nasdaq бележи повишение от 17%, на фона на по-добрите резултати на водещи компании като Apple, Microsoft, Alphabet, Meta и Amazon.

Какво се случи с компаниите от индекса BG BX40 на Българска фондова борса в периода януари – април?

Справка на Darik Business Review показва, че Елхим Искра, Софарма и ЕМКА отчитат ръст от над 20% от началото на годината.

От Елхим Искра обявиха приключването на нова разработка, която в скоро време ще бъде пусната на пазара у нас.

Това са модулни решения за съхранение на енергия и захранване (тип ES OPzS), които са проектирани да гарантират безопасността и непрекъснатостта на критични и ценни промишлени процеси и електрическо оборудване в различни наземни приложения и осигуряват безпроблемна интеграция на възобновяеми енергийни източници.

Системата ще позволява съхранението на излишнaтa eлeĸтpoeнepгия, произвеждана от ВЕИ инсталациите.

Сериозното поскъпване при Софарма идва след новината, че фармацевтичната компания ще разпредели по 0.60 лева брутен дивидент на акция, което представлява над 10% нетна дивидентна доходност, отнесено към цената на акцията от края на миналата седмица.

Книжата на Емка АД бяха едни от най-добре представилите се през миналата седмица, в която дори преминаха границата от 4 лева за брой.

Ръстът идва след обявената печалба преди облагане с данъци за първото тримесечие от 4.29 млн. лв., спрямо положителен финансов резултат от 3.48 млн. лв.

Четвъртата компания, донесла повече от 10% доходност на инвеститорите в този период е Фонд за недвижими имоти България АДСИЦ. Фондът, инвестиращ в имоти добавя 13% към пазарната си оценка. 

Сред топ 5 на най-добре представящите се компании за периода в индекса BG BX40 е още и Адванс Терафонд АДСИЦ, нараснал с 9.09 на сто.

На минус

Общо девет от 40-те компании, включени в индекса губят по над 10% на инвеститорите си.

Най-големи за загубите при Еврохолд България, поевтиняла с 26.11%, докато Зърнени храни България и Телелинк Бизнес Сървисис понижават оценките си с респективно 18 и 16%.

*Материалът е с информативен характер и не представлява препоръка за покупко-продажба на ценни книжа.