По-рано през годината в супермаркетите във Великобритания имаше "салатена криза", а потребителите в Европа и Близкия изток, които търсят основни хранителни продукти - от паста и бира до паста за зъби, също откриват празноти по рафтовете.

Ръководители от индустрията, консултанти и анализатори разказват пред Reuters, че супермаркетите изпитват затруднения с прогнозирането на търсенето, след като отшумяващите практики по време на пандемията от COVID-19, новите начини на пазаруване и кризата с разходите за живот променят навиците на потребителите.

Проблемите с веригите на доставки и нежеланието за сключване на сделки с доставчици, докато цените на суровините са високи, също допринасят за хаотичните стокови запаси на най-разнообразни продукти, като шоколад, кетчуп и шампоан. Войната и климатичните условия също играят роля.

"Инфлационният натиск напоследък означава, че хората се отдръпват от определени продукти по един по-непредсказуем и брутален начин, в сравнение с това, което се е случвало в исторически план," казва Люк Дженсън, изпълнителен директор на британския онлайн супермаркет Ocado.

"Заради по-високите цени, хората купуват по-малки количества хранителни продукти, като цяло, като внимават повече да не изхвърлят храна."

Дженсън е главен изпълнителен директор и на Ocado Solutions, която предоставя технологии за доставка на хранителни продукти на европейски вериги супермаркети, сред които шведската Ica, френската Casino Group, испанската Alcampo и полската Auchan Retail.

Подобно на много супермаркет оператори, Majid Al Futtaim Retail използва изкуствен интелект, за да следи и поръчва около 90% от хранителните доставки за своите магазини Carrefour в Близкия изток.

Главният изпълнителен директор Хани Уайс казва, че компанията наскоро е променила зададените параметри за технологията, за да смекчи доставките, добавяйки повече складове и хранилища, за да си гарантира, че ще може да задоволи търсенето.

"Въпреки всичко това, между 8 и 12% от артикулите липсват по щандовете," казва той. "Този процент беше между 7 и 9% преди 2020 г., но сега се е увеличил драстично."

Промените в навиците за пазаруване в резултат на локдауните заради COVID-19 и ръста на онлайн пазаруването също са фактор, въпреки че начинът на живот на хората все още се приспособява след пандемията и е трудно да се прогнозира до каква степен те ще се върнат в магазините.

Множеството начини за пазаруване затрудняват търговците на дребно по отношение на това какво да поръчват и откъде, казва Кевин О‘Мара, бивш ръководител в Amazon и основател на Zero100 - общност от вериги за доставки.

Доставчиците също се затрудняват да определят какво ще искат потребителите, докато повишаващите се цени на стоките, забавянията на доставките и недостигът на суровини и труд ги принуждават да не изпълняват някои поръчки.

"Динамиката на растеж след COVID-19, в комбинация с проблемите в енергийно и политическо отношение, означават, че търговците на дребно и техните доставчици изпитват затруднения да прогнозират с точност търсенето на волатилните пазари," казва Юън Андрю, президент на глобалните доставки в производителя на алкохолни напитки Diageo.

"Често има наличие на идеалната буря от събития, които допринасят за недостиг, като този на някои хранителни продукти, на които сме свидетели в Европа в момента."

Уайс от Majid Al Futtaim казва, че продължаващата вече 14 месеца война в Украйна, която е основен износител на зърно и маслодайни семена, е създала сериозни проблеми за производителите на хранителни продукти, които бяха принудени да коригират веригите си на доставки, така че да се справят с недостига на съставки.

"Това създава сериозен проблем във връзка с изчерпаните продукти" в повечето от 16-те страни от Близкия изток, в които компанията развива дейност, казва той.

Според Лоран Тумен от Accenture, супермаркетите във Великобритания, Франция, Германия, Италия и Испания имат най-сериозни проблеми със стоковите запаси.

Продуктите, на които има недостиг в някои магазини, включват кетчуп, паста, шоколад, чай, чипс, паста за зъби и храна за домашни любимци, според проучването Data Impact на Nielsen IQ.

"Предлагането на определени продукти просто е ограничено, като домати за кетчуп," казва анализаторът в Bernstein Бруно Монетейн, допълвайки, че проблемите в някои заводи също са се отразили на производството на храни.

Екстремните метеорологични условия в Испания през тази година се отразиха на производството на домати в Европа, а по-високите цени на плодовете накараха производители, като Kraft Heinz, да вдигнат цените.

От своя страна, търговци на дребно, като Tesco, временно изтеглиха техните продукти от рафтовете, рискувайки да изпратят потребителите в конкурентни магазини.