През 2008 г. семейство Браун наблюдава безпомощно как разрушителните горски пожари разкъсват щата Виктория в Австралия.

Това е третият път в рамките на няколко години, когато пламъците достигат в опасна близост до лозята, в които пет поколения от тяхното семейство са вложили повече от век любов и труд.

Затоплянето на климата, намаляването на валежите и засушаването са проблеми, които се усложняват от години, но пожарите са сигнал за тревога, който винопроизводителите не могат да пренебрегнат. 

Изменението на климата се превръща в най-голямата заплаха за семейния бизнес, казва Керълайн Браун, но проблемът не е уникален само за нейното семейство, което е сред най-старите винопроизводители в Австралия.

Страната е петият по големина износител на вино в света и е дом на разнообразен набор от винени региони, за които повечето други страни могат само да мечтаят.

И докато изменението на климата заплашва винопроизводителите по целия свят, индустрията на Австралия е сред най-засегнатите, предава BBC. 

Тенденция на затопляне и изсушаване

Лозята на Ашли Ратклиф са в един от най-горещите и сухи винени региони на планетата.

В една от последните години в лозята му в района на Ривърленд в Южна Австралия са паднали само 90 мм дъжд на квадратен метър - 10 пъти по-малко от средната годишна стойност за известния френски винен регион Бордо.

„Беше горещо, мръсно и прашно. И след това, на другата крайност, получавате наистина влажни години, когато си мислите, че земята никога няма да изсъхне“, казва Ратклиф.

Климатолозите предвиждат, че ситуацията оттук нататък само ще се влошава. През следващите 20 години средните годишни температури в Ривърленд ще бъдат с около 1.3 градуса по-високи, а валежите ще намалеят.

С това ще дойдат и по-екстремни метеорологични явления, които вече са често срещани в Австралия.

Страната все още се възстановява от рекордните наводнения, но с лятото на Ел Ниньо, което вероятно ще доведе до сухи и горещи условия в голяма част от страната, паниката нараства преди сезона на пожарите.

Какво означава това за винопроизводството?

Някои хора наричат лозята „едни от най-ценните плевели в света“, тъй като растенията са способни да растат почти навсякъде, но плодовете им са уязвими към околната среда.

Освен това, изменението на климата вече започва да влияе на вкуса и качеството. Топлината влияе върху скоростта, с която узрява гроздето, а с това и върху нивата на захарност и киселинност.

Вегетационният сезон вече се измества напред - на някои места със седмици, което също оказва влияние върху логистиката и инфраструктурата.

Не е за подценяване и въздействието на екстремните метеорологични явления, предизвикани от изменението на климата, които в най-лошия случай могат да унищожат реколтата за целия сезон.

Всичко това означава, че отглеждането на определени видове винено грозде в Австралия, подходящи за по-хладен климат, като Совиньон Блан, Шардоне и Пино Ноар, ще стане много по-трудно.

Адаптацията е ключова

Семейната винарна на Ашли Ратклиф стратегически решава да засади алтернативни сортове, подходящи за по-топлия климат, когато купува лозята си през 2003 г.

Семейството смята, че рискът от изменението на климата е по-голям от този от продажбата на по-малко известни сортове. "Две десетилетия по-късно всеки, който не възнамерява да направи същото, се шегува", казва Ратклиф.

Средностатистическият потребител едва ли ще забележи голяма разлика между традиционните вина и нововъзникващите алтернативни сортове. Гроздето им е по-издръжливо и често по-благоприятно за планетата, като изисква използването на по-малко вода.

Семейство Браун също отглежда алтернативни сортове, включително и такива, които са създали съвместно с австралийската научна агенция. Но в същото време те обмислят прехвърляне на част от традиционните си масиви на други места. 

Имайки предвид изменението на климата, те започват да купуват лозя в по-хладни места, като Тасмания - тенденция, която се засилва в цялата индустрия.

„Осъзнахме, че разполагането на всичките ни лозя на едно място във Виктория означава, че слагаме всичките си яйца в една кошница“, казва Керълайн Браун.

Но Хейли Пърбрик от винарната Tahbilk е сред производителите, които предпочитат да останат на мястото си, въпреки климатичните рискове. 

„Имаме философия, че нашата отговорност е да създадем климат, в който да расте грозде. Има толкова много неща, които можете да направите на местно ниво и понякога, когато мислим за изменението на климата в глобален мащаб, се увличаме твърде много от невъзможността за това, което не можем да направим“, смята Пърбрик.

Лозята на нейното семейство в долината Гоулбърн включват възможно най-много сянка и "естествени" охладители. Те са засадени в близост до влажни зони и са заобиколени от 160 хектара дървета.

Винарната е намалила своите въглеродни емисии до нула чрез използване на слънчева енергия, намаляване на отпадъците и боя, отразяваща топлината, за да ограничи необходимостта от климатизация.

„Късметлии сме, защото температурата при нас е с три градуса по-хладна от места, които се намират само на няколко километра“, казва още Хейли Пърбрик.

Изследователят Том Ремени обаче е на мнение, че адаптирането и смекчаването на климатичните влияния може да помогне на производителите само отчасти.

При запазване на сегашната тенденция, цяла Австралия ще стане по-топла и сухи, и макар че няколко градуса нагоре може и да не звучат много, те могат да бъдат катастрофални. 

„Изместване от три градуса на средната стойност увеличава честотата на изключително горещите дни с около десет пъти, ако не и повече. Ако цялото земно кълбо се затопли с повече от три градуса, е много вероятно да не се тревожим за отглеждането на лозята, тъй като заплахите пред човечеството ще са много по-сериозни", коментира Ремени. 

Има ли място за оптимизъм? 

За производителите, като Каролайн Браун, бизнесът е неразривно свързан със семейната история.

Тя прекарва детството си с братовчедите си сред лозята в Милава. Сега всички работят в компанията. И тя отчаяно иска да запази същите възможности и за следващите поколения.

„Нашият прадядо започна бизнеса и бихме искали един ден нашите правнуци да бъдат в позицията, в която се намираме ние“, казва Браун, но е наясно, че изменението на климата заплашва тези планове.

Тя е на мнение, че сортовете, които се отглеждат в Австралия, ще се променят, но въпреки това производството на вино ще се запази и ще се адаптира. 

„Винаги ще можете да отглеждате каберне в Австралия, но може би то просто няма да е толкова вкусно през идните години“, казва тя.