В невзрачното английско градче Кингстън на Темза, което е част от Лондон, на един обикновен ъгъл има камък. Това обаче не е обикновен камък.

Той е ограден от желязна синя ограда и седем колони във формата на корона, символизиращи седемте крале, чиито имена са гравирани в основата на камъка. Този исторически паметник, според легендата, е самият Коронационен камък на Англия.

Кингстън, както наричат града, е административният център на едноименния кралски район на Лондон.

Близостта му до двореца Хамптън корт - най-популярната резиденция на Хенри Осми, и фактът, че е любимо място за заснемане на телевизионни сериали, като „Бриджъртън“, го прави популярен сред туристите, въпреки че много от тях не знаят изключителните събития, случили се там.

Кингстън на Темза не е обикновено лондонски район. Този древен пазарен град е обявен за първия официален Кралски район на Англия и е единственият от трите кралски района в Лондон заради сериозното си благородническо наследство.

В днешно време Коронационният камък на града е особено актуален.

На фона на предстоящата коронация на крал Чарлз Трети имаше дебати дали Шотландия да транспортира Камъка на съдбата - церемониалния камък, използван при коронацията на всички британски монарси, до Уестминстърското абатство или да откаже в знак на протест срещу отказа за нов референдум за независимост.

И докато официалният камък вече е в Лондон и е готов за коронацията, малцина хора знаят, че Англия разполага със собствен коронационен камък, който се намира именно в Кингстън.

Важността на Кингстън на Темза се простира до 10-и век, когато крал Етелстан - най-видният саксонски крал, е коронован там през 925 г.

Етелстан е считан за първия крал на Англия. Той побеждава съюза на викингите и Шотландия, обединява картата на британските острови и отбелязва Кингстън като мястото, откъдето започва обединена Англия.

Смята се, че коронацията на Етелстан е извършена на мястото, на което в момента се намира църквата Вси Светии. Въпреки че до края на 18-и век няма писмени записки, се смята, че като част от церемонията Етелстан е седял на Коронационния камък, докато получава короната си.

В църквата е изложено копие на неговата първа корона, възстановена по илюстрация от церемонията на 4 септември 925 г.

Кингстън остава предпочитаното място за кралски коронации, като там своите корони получават още Едред през 946 г. и Етелред през 979 г., както и други. В традиционните истории се разказва, че всички те са седяли на Коронационния камък.

Тъй като за Коронационния камък няма други записки, не е сигурно от кога и защо той не се използва.

Една традиция от Кингстън обаче остава - коронационният ред, изготвен за Етелстан от тогавашния архиепископ на Кентърбъри, все още се използва при коронацията на британски монарси, в това число и при тази на кралица Елизабет Втора през 1953 г.

Вероятно той ще бъде използван и за предстоящата коронация на крал Чарлз Трети.

Разходка по улиците на Кингстън днес разкрива историческото кралско минало на квартала. Статуи на бивши крале и кралици украсяват древните сгради и въпреки че от коронациите на саксонските крале в Кингстън е минало повече от хилядолетие, камъкът остава изложен там като важен символ на миналото на града.

Мостът Кингстън бридж някога е второто място за прекосяване на Темза след Лондон бридж, а мнозина го използват, за да преминат на другия бряг на реката, в това число и бунтовници, искащи да свалят краля, като Томас Уайът, който организира бунт през 1554 г.

Жителите на Кингстън опитват да счупят оригиналния дървен мост, за да попречат на бунтовниците да достигнат Лондонската кула. За тази тяхна лоялност кралица Мария Тюдор предоставя на Кингстън кралска харта за организирането на допълнителни пазарни дни.

Предвид своите дълбоки кралски връзки и това, че Кингстън вече е известен като неофициален кралски район от Средновековието, крал Джордж Пети официално го обявява за такъв през 1927 г.

През 1965 г. кралица Елизабет Втора издава още една кралска харта, утвърждавайки "Кралският район Кингстън на Темза ".

За да отпразнува коронацията на крал Чарлз Трети, Кингстън на Темза ще организира парад на 7 май.