Основните щатски борсови индекси записаха положително представяне във вчерашната сесия след излизането на данните за инфлацията в страната по-рано през деня.

Технологичният Nasdaq Composite отчете повишение от 1.04%, а S&P 500 добави 0.45%. Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average обаче затвори на отрицателна територия с минимално понижение от 0.09%.

Акциите на Disney, част от Dow Jones, поевтиняват с 4.5% в следборсовата търговия - след обявяването на резултатите й за финансовото второ тримесечие. По-високите цени помагат на стрийминг подразделението да ограничи загубите, но нанасят удар на ръста на абонатите.

Вчера стана ясно, че през април годишното повишение на потребителските цени в САЩ се забавя до под 5% за първи път от две години, докато ключов индикатор за инфлацията, следен от Федералния резерв, бележи спад, което би могло да повлияе на централната банка да спре с повишенията на лихвите през следващия месец.

Индексът на потребителските цени в САЩ нараства с 0.4% през миналия месец, след като отчете повишение от 0.1% през март. Ръстът беше в тон с очакванията на икономистите, а повишението до голяма степен се дължеше на високите наеми.

За 12-те месеца до април индексът на потребителските цени бележи ръст от 4.9% - това е най-малкото повишение на годишна база от април 2021 г.

Доларовият индекс, който отчита представянето на щатската валута спрямо кошница oт няколко други основни валути, бележи минимално понижение до 101.4.

Японската йена запази ръста си и за последно се търгуваше на ниво от 134.070 спрямо долара. Еврото поскъпва с 0.1% за деня при 1.0989, след като изгуби 0.28% за последния месец.

Цените на петрола нарастват днес, след като голямото търсене на горива в САЩ надделя над опасенията относно вероятността втория най-голям производител и потребител на петрол в света да изпадне в просрочие по своите задължения.

Фючърсите на щатския лек суров петрол поскъпват с 0.73%, до 73.09 долара за барел. Ръстът при тези на брента също е от 0.73% до 76.97 долара за барел.

Спот цената на златото нараства с 0.15% днес, до 2 032 долара за тройунция.