Преди няколко седмици Бил Гейтс обяви в блога си, че „ерата на изкуствения интелект започна“. След това мнозина експерти и организации започнаха активно да дискутират темата и дебатите ще продължат от дълго време. Едно е ясно със сигурност – изкуственият интелект вече не може да бъде спрян, пише Darik.bg

Очаквано, ИТ гигантите са сред големите привърженици на технологията. Те активно инвестират в разработката на множество проекти с изкуствен интелект (AI). Google също е сред тях, макар и изненадващо да изпитва трудности поне в началото.

По-рано тази година компанията се оказа догонваща в тази ниша, след като един от основните ѝ конкуренти Microsoft пусна чатбот в търсачката Bing, който използва технологии от нашумелия ChatGPT на компанията OpenAI. В бързината Google пусна своя отговор Bard, който бързо предизвика критики и подигравки заради сгрешен факт при един от отговорите си.

Google обаче не се отказа. След критиките компанията сякаш затихна в тази ниша, но това беше, за да се подготви за своята годишна конференция Google I/O, която се проведе на 10-ти т.г. 

На нея компанията показа голям брой нови проекти. Сред тях бяха очакваните два смартфон и таблет, новости за операционната система Android и разбира се – изкуствен интелект. Много изкуствен интелект.

Очаквано, AI усилията на Google привлякоха основната част от вниманието по време на конференцията. А и компанията заяви сериозни амбиции за бъдещето на технологията в продуктите и услугите ѝ. Накратко – AI ще е навсякъде в Google.

Новата, по-умна търсачка

Първоначалните очакванията бяха, че чатботът Bard с времето ще стане част от търсачката на Google. Оказва се обаче, че компанията има отделен проект за нея. Той включва нов, генеративен изкуствен интелект, който ще бъде внедрен в търсачката и ще помага на потребителите в търсенето на повече и по-подробна информация.

Скоро хората ще могат да задават въпроси на търсачката и тя ще им показва както традиционните резултати с линкове и извадки от сайтове, така и изцяло ново поле, в което ще има генериран по-подробен отговор от изкуствения интелект. Отговорът ще съдържа и предложения за допълнителни въпроси, като системата ще помни контекста на „разговора“, за да запазва отговорите релевантни.

Алгоритъмът ще използва и базата данни на Google Shopping Graph. В нея компанията постоянно актуализира данните за над 35 млрд. стоки – спецификации за продуктите, информация за брандове, търговци, ревюта и дори складови наличности. Изкуственият интелект ще „разбира“, когато потребителят търси информация за продукт, който го има в базата и ще предоставя предложения, които са генерирани от нея

Google побърза да обърне внимание и на потенциални притеснения, че подобен алгоритъм може да намали трафика към други сайтове, тъй като потребителите ще получават отговорите в рамките на търсачката. ИТ гигантът казва, че търсачката ще запази досегашните усилия да показва възможно най-много гледни точки и е „посветена да изпраща ценен трафик към страниците в мрежата“. Тя допълва, че рекламите също ще се появяват на познатите места и ще са маркирани ясно спрямо органичните резултати.

Нов езиков модел и подобрен Bard

По време на конференцията Google представи и новия езиков модел PaLM 2. Той е обучен на над 100 езика, като може да разбира и превежда много повече нюанси, включително поеми и гатанки. Моделът е обучен и да пише програмен код на множество от популярните езици за програмиране.

Очаквано, чатботът Bard е първият, който ще се възползва от PaLM 2. Моделът ще е част и от други услуги на Google, но Bard ще е първият. През следващите дни и седмици Google ще направи чатбота достъпен за всички потребители в 180 държави, които имат стандартен профил за услугите на компанията. Първоначално ще може да се използва само на няколко езика, но постепенно ще бъдат добавени над 40.

Bard вече може да пише програмен код, а скоро ще може да показва и снимки в отговорите си. Например, за да дава по-добра представа защо препоръчва дадена дестинация за следващо пътуване. Самите потребители също ще могат да използват снимки, които ще бъдат анализирани чрез Google Lens и ще позволяват на Bard да ги описва.

Интернет гигантът казва, че е сключил партньорство с Adobe, за да използва технологията Firefly, която ще позволи на Bard да генерира изображения според указанието на потребителя. Чатботът ще може да се интегрира и с други платформи и услуги, които да го използват за своите системи и/или да предлагат своите възможности в него.

Повече отговорност

Google казва, че разработва още множество умни алгоритми. Сред тях е Med-PaLM, който е с насоченост към здравните работници. Освен това компанията има изкуствен интелект за проследяване на горски пожари, за подобряване на околната среда, за помагане на лекарите да взимат важни решения за здравето на пациентите и др. 

Компанията отбелязва, че изкуственият интелект вече е част от много от продуктите ѝ. Разбира се, тя планира да продължи да внедрява AI и в останалите и да го развива все повече.

Google казва, че разработва технологиите на базата на своите „AI принципи“, които е приела през 2018 г. Това са вътрешни правила на компанията, които да гарантират, че няма да има злоупотреби с технологията. Въпреки това тя призовава към по-мащабна съвместна работа за създаване на правила и за цялостното развитие на AI занапред. Нужно е всички сфери на институции, бизнес, учени и обществото да участват, за да може да се гарантира, че изкуственият интелект ще е полезен, а не вреден за хората.