Най-старото куче в света отпразнува 31 рожден ден.

Боби - от португалската порода овчарски кучета рафейро до алентехо, беше обявен за най-старото куче в света от Книгата на рекордите на Гинес през февруари.

Той отпразнува своя 31-ви рожден ден в четвъртък, според Гинес.

Семейството на Боби организира съботно парти в дома му в Конкейрос, провинциално село в Южна Португалия, в присъствието на над 100 души и специална танцова трупа.

Неговият собственик Леонел Коста казва за Гинес, че Боби се радва на много внимание, откакто е обявен за най-старото куче в света. „Идват много журналисти и хора идват от цял свят, за да се снимат с Боби“, казва той.

Мъжът добавя, че възрастното кученце е в добро здраве и наскоро е прегледано от ветеринар поради опасенията на Коста дали стресът от честите посетители не му се отразява негативно.

„Бяха направени много снимки и той трябваше да става и слиза много пъти“, казва той. "Не му беше лесно."

Боби е чистокръвен рафейро до алентехо (Rafeiro do Alentejo) - португалска порода овчарски кучета, обучени да пазят добитък.

С напредване на възрастта той изпитва затруднения при ходене и зрението му е влошено. Коста приписва дълголетието на кучето си отчасти на „спокойната среда“, в която живее.

Освен че е най-старото куче в момента, Боби е и най-старото куче, регистрирано някога, според Гинес. Коста е само на 8 години, когато неговият кучешки спътник се ражда.

„Боби е специален, защото да го гледаш е като да си спомняш хората, които са били част от нашето семейство и за съжаление, вече не са тук, като баща ми, брат ми, баба ми и дядо ми“, казва той.

Досега рекордьорът по дълголетие сред кучетата беше Блуи - на 29 години от Австралия.