Нивото на повече от половината от големите езера и водоеми по света е намаляло от началото на 90-те години насам, като основната причина за това са климатичните промени.

Фактът засилва опасенията относно наличието на вода за селското стопанство, водноелектрическите централи и консумацията, сочи ново проучване.

Екип от международни учени съобщава, че някои от най-важните сладководни ресурси в света - от Каспийско море до южноамериканското езеро Титикака, са губили общо по около 22 гигатона вода годишно в продължение на близо три десетилетия години.

Това е около 17 пъти колкото езерото Мийд - най-големия водоем в САЩ.

Фангфанг Яо, хидролог от Университета на Вирджиния и основен автор на публикуваното в журнала Science проучване, казва, че 56% от спада при природните езера се дължи на затоплянето на климата и на човешкото потребление, като затоплянето "е с по-голям дял".

Климатолози смятат, че като цяло сухите райони по света ще стават още по-сухи заради климатичните промени, а влажните райони ще стават по-влажни, но проучването установява значителна загуба на вода, дори и във влажни области. "Това не трябва да се пренебрегва," казва Яо.

Учените са анализирали близо 2 000 големи езера, използвайки сателитни изчисления в комбинация с климатични и хидроложки модели.

Те са установили, че неустойчивото потребление от страна на човека, промените при валежите и оттичанията, утаяването и повишението на температурите, са понижили нивата на езерата в световен мащаб, като при 53% от тях се отчита спад в периода 1992 – 2020 г.

Близо 2 милиарда души, които живеят в района на пресъхващо езеро, са пряко засегнати, а много региони се сблъскаха с недостиг на вода в последните години.

Учени и природазащитници отдавна твърдят, че е необходимо да се предотврати глобалното затопляно отвъд 1.5 градуса по Целзий, за да се избегнат най-катастрофалните последици от климатичните промени. Светът в момента се затопля с темп от около 1.1 градуса по Целзий.

Новото проучване установява, че неустойчивото човешко потребление е намалило нивото на водоеми, като Аралско море в Централна Азия и на Мъртво море в Близкия изток, докато езера в Афганистан, Египет и Монголия са засегнати от повишаващите се температури, което може да увеличи загубата на вода в атмосферата.

Водните нива са се повишили при една четвърт от езерата, което често е в резултат от изграждането на язовир в отдалечени райони.