Рецесията е нещо нормално, което в даден момент настъпва във всеки един сектор и българските IT компании не са притеснени от това.

Засега те се справят добре, но в даден момент ще се сблъскат със спад на качеството, тъй като това се случва с всяко нещо, което ескалира бързо.

В крайна сметка, то води до продукт с по-ниска добавена стойност, а когато това се случи, хората вече няма да могат да очакват, че още на първата си работна позиция ще получават някаква огромна заплата. 

Това коментира в рубриката "Портфейл" в ефира на Дарик радио IT експертът Йото Райчев. 

"Темата за стартъп компаниите също стана много актуална, но нагласата, че имате гениална идея и фондовете са готови да ви дадат "една торба с пари", само за да се опитате да я реализирате, е погрешна", каза още Райчев.

По думите му, когато има твърде много стартиращи компании, желаещи да получат финансиране, фондовете, от които идват тези средства, са затрупани от проекти, които трябва да оценят.

И понякога, в цялото това огромно количество, е трудно да се отсеят наистина качествените идеи от останалите. 

Има ли достатъчно кадри в България? 

Според Йото Райчев, основният проблем за IT сектора в България остава липсата на кадри, защото търсенето все още надвишава значително предлагането. Страната ни произвежда качествени кадри, но инвестициите в образованието на младите хора са недостатъчни. 

"Всички IT компании тук правим едно и също - чакаме хората да завършат университет, след което ги наемаме и ги обучаваме допълнително в конкретната област, в която ще работят.

А според мен, инвестициите трябва да започнат още на ниво средно образование, но проблемът е, че те не са свързани с пряка възвръщаемост за бизнеса", коментира предприемачът. 

По думите му обаче, съществува и обратният риск - ако прекалено много хора решат да се насочат към кариерно развитие в IT сектора, защото смятат, че само той предлага достатъчно атрактивни условия, ще се стигне до момент, в който качеството ще падне, а останалите сектори ще започнат да усещат липса на кадри. 

"Може да се стигне до момент, в който след 10 години няма да има кой да боядиса една стена, защото всички ще са IT специалисти", каза Райчев.  Според него, една от възможностите е развитието на чуждестранните пазари за кадри, какъвто е Африка, например. 

"Една от спецификите на IT сектора е, че няма необходимост хората, с които работиш, да са при теб физически. При наличието на добро управление на проектите, един специалист може да работи от всяка точка на света", заяви той. 

Може ли и останалите сектори на икономиката да функционират като IT компании? 

"Един от последните ни проекти е свързан с това, че се опитваме да вкараме ноу-хауто от IT бранша в бизнеса с ремонти. Голяма част от моделите на управление на технологични или софтуерни проекти могат да бъдат приложими и в други сектори.

Защо да не може служителите на една строителна компания да получават всички бонуси, осигуровки и високи заплати, каквито получават и тези в един софтуерен разработчик, например?

И защо трябва един човек да се срамува от това, че боядисва или шпаклова, вместо да е доволен от своята работа? Една голяма част от хората, заети в този сектор, в момента не се осигуряват и работят в "сивата" икономика", обясни Йото Райчев. 

По думите му, клиентите също търсят по-качествени продукти, като видеонаблюдение на ремонтите в тяхното жилище в реално време, да получават фактури, да плащат по банков път, да имат електронен паспорт на своето жилище, в който са описани всички конструктивни детайли и т.н.

Един от големите проблеми, според IT експертът, е, че една голяма част от хората, които се занимават с такава дейност, се чувстват подценени социално. А в същото време острата липса на кадри в технологичния сектор води до изключително "разглезване" на служителите. 

"Имам познат, в чиято компания са стигнали дотам да наемат жена, която сутрин да бели ябълки, защото IT специалистите искали белени ябълки. Такива ситуации, в крайна сметка, водят до отслабването на пазара.

Когато достигнат до момента, в който три или четири компании се борят за един служител, а не обратното, това води до спад нивото на самите кадри", заяви Райчев. 

Той посъветва младите хора, които искат да се реализират в тази професия, да четат и да работят, защото истината е, че само по този начин се постигат резултати.