Предприетият от Италия ход за временна забрана на ChatGPT е вдъхновил и други европейски държави да проучат дали са необходими по-строги мерки за овладяването на изключително популярните чатботове и дали подобни действия да бъдат координирани.

Европейските парламентаристи имат различия по отношение на съдържанието и обхвата на Закона за изкуствения интелект на ЕС, но някои регулатори установяват, че съществуващи инструменти, като Общия регламент относно защита на данните (GDPR), който предоставя на потребителите контрол над техните лични данни, може да се прилага в бързо развиващата се категория на компаниите в сферата на генеративния изкуствен интелект (AI).

Генеративният AI, като разработения от OpenAI ChatGPT, разчита на алгоритми, за да генерира забележително близки до човешките отговори на текстови въпроси въз основа на анализ на огромни обеми от данни, някои от които може да са собственост на интернет потребители.

Италианският регулатор, известен още като Garante, обвинява подкрепената от Microsoft Corp OpenAI за това, че не проверява възрастта на потребителите на ChatGPT и за "липсата на каквато и да било правна основа, която оправдава огромното събиране и съхранение на лични данни" за "обучаване" на чатбота.

"Въпросите, които те повдигат, са фундаментални и показват, че GDPR наистина предлага инструменти, с които регулаторните органи да се включат в оформянето на бъдещето на изкуствения интелект," казва пред Reuters Десислава Савова, партньор в адвокатската кантора Clifford Chance.

Регулаторните органи във Франция и Ирландия са се свързали с колегите си от Италия, за да разберат повече за основата на наложената забрана.

Германия може да последва Италия, като блокира ChatGPT от съображения за сигурност, свързани с личните данни, заяви германският комисар за защита на данните пред изданието Handelsblatt.

"Следим италианския регулатор," казва говорител на ирландската Комисия за защита на данните. "Ще се координираме с всички европейски власти за защита на данните във връзка с този въпрос."

Регулаторният орган за защитата на данните в Швеция обаче обяви, че няма планове да забранява ChatGPT, нито пък е влизал в контакт с италианския регулатор.

От испанския регулаторен орган обявиха, че не са получавали никакви оплаквания относно ChatGPT, но не изключват разследване в бъдеще.

Подобно на други регулатори, свързани с поверителността на данните, Garante е независим от правителството орган и е сред първите, които предупредиха официално TikTok за нарушаване на съществуващите правила в ЕС по отношение на личните данни.

От OpenAI не са отговорили на регулаторите през уикенда, но междувременно, от OpenAI са деактивирали ChatGPT в Италия в петък. От компанията не са отговорил на въпросите относно това, че други европейски регулатори разглеждат евентуални нарушения в техните държави.

Компанията няма офис в страна от ЕС.

От OpenAI обявиха в петък, че работят активно по намаляването на личните данни при обучението на своите AI системи.

Италианското разследване на дейността на OpenAI започна, след като миналия месец продължил девет часа пробив в сигурността доведе до това, че на хора бяха показвани извадки от разговорите на други потребители с ChatGPT, както и тяхна финансова информация.

И макар италианският регулатор засега да посочи единствено ChatGPT, други AI платформи, като притежаваната от Google Inc Bard, може също да бъдат засегнати, казват експерти.

"За разлика от ChatGPT обаче, Google е по-вероятно да е взела това предвид заради историята си в Европа и заради мащабите на компанията," казва Савова.