Частният самолет, използван от главния изпълнителен директор на Tesla Илон Мъск, е пристигнал в Пекин, предава Ройтерс.

Очаква се Мъск да се срещне с високопоставени китайски служители и да посети завода на Tesla в Шанхай. Това е първото му пътуване до Китай от три години насам.

Засега от Tesla не са коментирали официално посещението на Мъск в Китай, нито с кого ще се среща и какво ще обсъжда. Държавните медии в Поднебесната империя също не съобщават за посещението на американския милиардер. 

Пътуването идва в момент, когато Tesla е изправена пред засилващата се конкуренция от страна на китайските производители на електрически превозни средства. Плановете за разширяване на фабричния комплекс в Шанхай, който Мъск посети последно в началото на 2020 г., също срещат известни затруднения. 

Китай е вторият по големина пазар на Tesla след САЩ, а заводът в Шанхай е най-големият производствен център на компанията.

Основните области на интерес за Tesla включват статуса на плановете за увеличаване на производството с 450 000 автомобила годишно в завода в Шанхай. През април компанията заяви, че ще построи фабрика за производство на продукти за съхранение на енергия Megapack, която ще е в близост до основния промишлен комплекс.

Друг висящ въпрос е дали китайските регулатори ще разрешат пускането на усъвършенствани функции за подпомагане на автопилота на Tesla, налични на други пазари като част от софтуера за напълно самостоятелно шофиране, който се продава за 15 000 долара на превозно средство.

Частният самолет на Мъск, Gulfstream G650ER от 2015 г., е напуснал Аляска във вторник сутринта азиатско време, преди да премине над Япония и Южна Корея, според платформата за проследяване на полети ADS-B Exchange.

Самолетът с неговия идентификационен номер на опашката може е бил видян на международното летище в Пекин във вторник, според източниците на Ройтерс.

Докато самолетът му е бил на път за Китай, Мъск публикува статус в Twitter за напредъка в китайската космическа програма, която има за цел да изпрати екипаж на Луната преди 2030 г.

„Китайската космическа програма е много по-напреднала, отколкото повечето хора си представят“, каза той.

Космическата компания на Мъск SpaceX и военните приложения на нейната сателитна мрежа Starlink са наблюдавани с интерес и загриженост от Китай след нахлуването на Русия в Украйна.

Държавните китайски компании бързат да последват Starlink, като изстрелват свои собствени комуникационни сателити в ниска околоземна орбита. Китайски военни изследователи пък са проучвали Starlink като потенциално заплашителна технология, пише още Ройтерс.