След като положи клетва в началото на седмицата, новоизбраният президент на Нигерия Бола Тинубу свали очи от аутокюто по време на встъпителното си слово и каза: "Субсидията за горива приключи."

Той визираше съществуващата от десетилетия субсидия, която поддържаше ниските цени на петролните продукти в страната.

71-годишният политик не обяви срок или повече подробности за тази сериозна промяна в политиката на държавата. Когато президент за последно се опита да премахне субсидията преди 11 години, в страната избухнаха протести.

В рамките на часове след обръщението на Тинубу хората вече бяха по улиците в колите си или с жълти туби в ръка, опитвайки се да се докопат до последните, според тях, капки гориво, които ще бъдат продавани на фиксирани от правителството цени.

Малцина от тях обаче успяха, тъй като много бензиностанции спряха да продават въобще, а други еднолично вдигнаха цените с над 200%, което предизвиква хаос и изкуствено създаден недостиг.

Когато президентът и неговият екип уточниха, че отмяната на субсидията няма да влезе в сила до края на юни, вече беше прекалено късно паниката да бъде спряна.

До сряда вече и държавната петролна компания обяви, че ще повиши цените на горивата.

Цените на билетите за транспорт вече скочиха, пътници са блокирани на автобусни спирки, а влиятелният трудов синдикат се подготвя за конфронтация с новото правителство.

"Със своето безчувствено решение в деня на стъпването си в длъжност, президентът Тинубу донесе на много нигерийци сълзи вместо надежда," заяви лидерът на Nigeria Labour Congress Джо Аджаеро.

Въпреки че е богата на петрол, Нигерия не може да рафинира суровината сама, така че да задоволява местното търсене.

Четирите държавни рафинерии не работят ефективно, което принуждава страната да внася рафинирани петролни продукти, които след това се продават на фиксирани от правителството цени.

Така, докато потребителите във Великобритания и Гана са плащали 1.44 паунда (1.80 долара), или 14 цеди (1.24 долара), респективно, за литър петрол през май, за нигерийците цената е била 185 найри (0.40 долара), въпреки че и трите държави купуват суровината от международния пазар.

Практиката в Нигерия е такава от 70-те години на миналия век и повечето местни жители са израснали защитени от плащането на реалната цена на горивата.

Тинубу обаче заяви, че Нигерия вече не може да продължава така заради намаляващите приходи в бюджета. Правителството е заделило 7 млрд. долара за субсидирането на горивата през първите шест месеца на годината.

Това се равнява на 15% от бюджета - повече, отколкото са заделени за образование (8.2%) и здравеопазване (5.3%), взети заедно.

Субсидиите не са непременно нещо лошо. Много страни ги предлагат в най-различни сектори - от селското стопанство до електроснабдяването, за да поддържат цените за гражданите по-ниски.

Нигерийците обаче са притеснени основно от корупцията. Правителствените агенции предоставят противоречиви данни за количествата на внасяните горива, докато съмнителни продавачи са известни с това, че пренасочват част от горивата към съседни страни, за да продават на по-високи цени.

Иронията в случая е, че настоящият президент Тинубу оглавяваше съпротивата през 2012 г., когато правителството за последно опита да сложи край на субсидията.

Въпреки това сега има по-голямо разбиране относно факта, че субсидията трябва да премахната, за да се освободят повече пари за съществено важни обществени услуги, като транспорт, здравеопазване и образование.

Анализатори очакват горивата да се продават на цени между 250 найри и 350 найри след настоящите протести.

Увеличението може да не изглежда голямо, но вероятно ще има всеобхватни последици в страна, в която един на всеки трима души е безработен, инфлацията е на рекордните 22%, а 96 милиона души живеят под прага на бедността от 1.90 долара на ден.

Ситуацията се усложнява и от факта, че икономиката се движи от хиляди електрически генератори, които използват изкопаеми горива, за да захранват всевъзможни компании - от фризьорски салони до корпоративни небостъргачи, заради недостига на електроенергия.

Нигерийците вече харчат над 60% от доходите си за храна и транспорт. Минималното месечно заплащане не помръдва от 64 долара и мнозина се опасяват, че ще обеднеят още повече.

Много изпитващи затруднения нигерийци, които са свикнали да виждат как полиците управляват лошо петролното богатство на страната, се опасяват, че може вече да се жертва на схема с цел извличане на печалба.

Те искат да знаят защо цените и на частните, и на държавните бензиностанции са се увеличи, след като разполагат с по-стари и по-евтини стокови запаси.

Те също така се чудят какво ще стане с парите, заделени за субсидирането на горивата за месец юни. Ще изчезнат ли или ще бъдат използвани в тяхна полза?

Малко вероятно е президентът Тинубу да промени решението си. За разлика от своя предшественик Мухамаду Бухари, той подкрепя силите на свободния пазар.