Кешът е цар в Нигерия - електронното банкиране все още е в началните стадии на развитието си, а много малко хора държат парите си в банки.

Според Централната банка на Нигерия, по-малко от 20% от местната валута в обращение се държи от банките.

Според управителя на институцията Годуин Емефиеле, от общо 3.2 трилиона найри (7 милиарда щатски долара) в обращение, около 2.7 трилиона са извън трезорите на търговските банки.

Това е една от причините, поради които централната банка обяви, че три от по-високите деноминации на банкнотите в страната ще бъдат сменени.

Основната промяна в дизайна е цветът на банкнотите - тази от 1000 найри е променена от кафява на синя, номиналът от 500 вече няма да е лилав, а зелен, а този от 200 ще премине от кафяво и синьо в розово.

Проблемът е, че смяната на банкнотите трябва да се случи в рамките на шест седмици и след края на януари старите купюри вече няма да бъдат законно платежно средство.

А заради кратките срокове новите банкноти са изключително дефицитни и малко хора успяват да се сдобият с тях, предава BBC. 

Някои търговци на пазара отказват да приемат новите банкноти, опасявайки се, че ще станат жертва на измами. Освен това, повечето банкомати в страната все още раздават от старите банкноти.

Дори сравнително богатите нигерийци се сблъскват с проблеми да се доберат до новото платежно средство. Когато един от високопоставените членове на управляващата партия лично отишъл в една от местните банки, нейният мениджърът му казал, че може да му предостави само малка сума, защото трезорът разполагал с много ограничено количество от новите банкноти.

А ако в големите градове Абуджа, Лагос, Порт Харкорт и Кано повечето хора все още не са виждали новите банкноти, едва ли те ще могат да влязат в обращение в цялата страна до края на месеца.

Много нигерийци са в опасност да загубят напълно спестяванията си. Голям брой от 774-те местни власти в Нигерия нямат банкови клонове и дори в настоящата ера на електронни парични транзакции, подобни услуги не са широко достъпни в селските райони.

Там повечето хора държат спестяванията си "под матраците" в брой. 

Годуин Емефиеле обвинява именно тези навици за валутната криза в страната, но в действителност виновниците за проблемите вероятно са други, пише изданието. 

Според някои анализатори, този проблем често се появява преди изборите в Нигерия, а политиците са обвинявани, че използват пари в брой, за да си купуват гласове.

По време на изборите през 2019 г. в социалните мрежи се появиха снимки и клипове на инкасо автомобил, за който се предполага, че е пълен с пари, влизащ в резиденцията на високопоставен политик. 

Неговите помощници отрекоха обвиненията, че става дума за купуване на гласове, но практиката да се дават пари на избирателите, за да гласуват за определен кандидат, не е необичайна в страната, която е с най-многобройното население в Африка. 

Промяната на банкнотите може и да е добронамерена, но моментът и сроковете, в които се провежда - точно преди изборите на 25 февруари, предизвикват безпокойство.

Сенатът поиска удължаване на преходния период, но засега централната банка се придържа към предварително начертания план. И за да направи ситуацията още по-трудна, управителят на институцията буквално изчезна.

Той се намира извън страната от седмици, докато срещу него се повявят все повече обвинения в лошо управление, които може и да са политически мотивирани.

Въпреки това, шансовете за завършване на обмена на банкнотите до 31 януари изглеждат малки.

Президентът на Нигерия Мухамаду Бухари ще се оттегли през май, за да предаде поста на своя наследник, след като изкара два мандата на власт. 

А много нигерийци си припомнят паричната реформа от 80-те години на миналия век, когато Бухари предвождаше управляващата военна хунта, а много заможните частни бизнесмени изгубиха богатствата си.