Човечеството търси "извора на живота" от хиляди години, но засега напредъкът по пътя към вечната младост е сравнително бавен.

Има много компании, които работят върху различни начини за забавяне или обръщане на процеса, но провеждането на реални изследвания, които да установят дали лечението помага на хората да живеят по-дълго, е изключително трудно и скъпо.

А официалните здравни институции, включително и Световната здравна организация, изобщо не смятат стареенето за болест или за проблем, на който трябва да се търси спешно решение. 

Има обаче общност от хора, които искат да създадат алтернативна система и дори независима държава на дълголетниците. Те твърдят, че стареенето е „морално лошо“ и това е проблем, който трябва да бъде разрешен.

Според тези ентусиасти, съществуващите разпоредби и бюрокрацията пречат на научния напредък и е необходим по-различен подход.

Търсещите "вечна младост" поддържат тезата, че хората трябва да бъдат насърчавани да експериментират сами върху себе си, дори и с недоказани лечения, ако желаят.

И компаниите не трябва да бъдат възпирани от националните закони, които ограничават начина, по който разработват и тестват лекарства.

Около 780 представители на тази група се събраха през май в Черна гора, за да обмислят как биха могли да създадат такава "държава".

Идеята им е тя да се превърна в място, където иноваторите могат да работят заедно в изцяло нова юрисдикция, която им дава свобода да експериментират с недоказани от официалната медицина терапии.

Те дори са дали и име на бъдещата си държава - Зузалу (Zuzalu), пише електронното издания на Масачузетския технологичен университет MIT Technology Review. 

Какво представлява Зузалу? 

Срещата на антиейджинг ентусиастите е проведена в луксозния курорт Тиват в Черна гора. В рамките ѝ са проведени и серия от дискусии на различна тематика, варираща от синтетичната биология до изкуствения интелект, като основният фокус пада върху дълголетието, криптовалутите и идеята за създаване на нови юрисдикции.

Концепцията е по идея на Виталик Бутерин - изобретателя на криптовалутата Ethereum, но организаторите на конференцияпа подчертават, че става въпрос за съвместно усилие.

Думата Zuzalu не означава нищо конкретно. Името е генерирано с помощта на ChatGPT, а логото на събитието е AI. Създателите на платформата искат тя да бъде обременена с възможно най-малко йерархия.  

"Животът е хубав, а смъртта е морално лоша. Имаме този морален императив да направим нещо за борбата със смъртта и със стареенето. Това е философията, в която вярваме, и която ръководи повечето действия в живота ни.

Опитваме се да накараме повече хора да се обединят около нея", казва Нейтън Ченг, който ръководи Longevity Biotech Fellowship - онлайн общност, която подпомага разработките в тази област. 

Държавата на дълголетниците може да насърчи биотехнологичните компании да създадат свои бази, като предлага данъчни облекчения, подкрепя т. нар. "биохакинг" и разхлабва регулациите за клиничните изпитвания.

Поддръжниците ѝ смятат, че те могат сами да решат какъв риск са готови да поемат и лекарите не трябва да имат последната дума дали дадено лице да има или да няма достъп до експериментално лечение.

Планът е създаден по модела на Free State Project - движение, което стартира преди малко повече от 20 години с цел да насърчи 20 000 либертарианци да се преместят в Ню Хемпшир, САЩ.

Идеята е, че след като достатъчно хора с определена идеология се преместят в даден регион, техните гласове могат да започнат да променят регионалните политики и държавните закони.

MIT Technology Review обаче припомня, че резултатът от проекта в Ню Хемпшир не е съвсем положителен, тъй като в периода след създаването му е имало сигнали за увеличаване на битовата престъпност и дори за нападения на мечки в центъра на проекта.

На какъв етап са плановете за създаване на държавата на дълголетието? 

Все още няма твърди планове за създаването на държавата Зузалу, като организаторите на проекта подчертават, че искат всички решения да се вземат съвместно.

Новата държава може да намери дом в някоя специална икономическа зона или дори в открито море. Но идеята е привлекателна за биотехнологичните компании, работещи върху лечения, насочени към стареенето.

Много от тях се опитват да разработят лекарства, които забавят процеса на стареене чрез подмладяване на клетките. 

"За тези компании един от основните проблеми в момента е, че няма регулаторен път към пазара“, казва Йозеф Кристенсен, главен директор по бизнес развитие в компанията за стволови клетки StemMedical.

Част от проблема е, че самото стареене не се признава като заболяване, което трябва да се лекува. Това затруднява одобряването на изпитателни терапии. Но дори ако стареенето беше болест, би било невероятно трудно и скъпо да се  докаже, че дадено лечение го забавя или обръща.

Участниците в процеса ще трябва да бъдат наблюдавани в продължение на десетилетия. Алтернативата би била да се използват биомаркери, които показват колко е биологично стар човек, или да се използват т. нар. „часовници за стареене“. 

На теория, вместо да чакате някой да умре от старост, бихте могли да вземете слюнка или кръвна проба и да оцените степента на стареене на човека по определени ДНК маркери. Но все още няма достатъчно надеждни и доказани инструменти, които да се използват на практика. 

В резултат на това, в настоящата регулаторна среда може да се докаже, че потенциално лекарство за дълголетие удължава живота на мишките, но няма как то да бъде тествано върху хора. 

Има ли хора, които биха искали да влязат в ролята на опитни мишки? 

Една от ключовите характеристики на бъдещата държава на дълголетниците е, че тя ще позволи и вероятно ще насърчи самоекспериментирането.

Това означава да се даде възможност на хората да се сдобият с експериментални лекарства, за които все още не е доказано, че са безопасни или ефективни.

"Регулаторите са твърде рестриктивни по отношение на валидирането на ефикасността. Мисля, че ние можем да се възползваме, като позволим на хората да опитат нови терапии по-рано“, казва Юрий Дейгин, съосновател и директор на Youth Bio - биотехнологична компания, която се опитва да разработи подмладяващи генни терапии.

Но докато инвеститори, либертарианци и някои биотехнологични компании подкрепят идеята, не всички са склонни да приемат премахването на регулациите. 

"Има голям шанс това, всъщност, да попречи на напредъка в тази област.  Изискванията на Администрацията по храните и лекарствата принуждават лица или компании да провеждат стриктни научни изследвания, за да докажат, че продуктите им са подкрепени от научни доказателства.  

Без тези рамки ще попаднем в свят, в който компаниите могат да измислят всякакви твърдения за своите продукти и хората биха могли да загубят доверие в този сектор като цяло", казва Патриша Зетлър, юрист в Университета на щата Охайо.

По думите ѝ компаниите не би трябвало да могат да разпространяват продукти без доказателства, че те работят за медицински цели.

Освен това, според нея, проблемите, пред които са изправени хората и организациите, които разработват лекарства за дълголетие, надхвърлят ограниченията на регулациите. „Това просто са трудни научни и медицински проблеми“, смята Зетлър. 

Йозеф Кристенсен признава и други потенциални проблеми с премахването на разпоредбите. „Ако свалите "летвата" на доказателствата, логичното заключение е, че ще видите повече нежелани събития, включително и повече потенциални смъртни случаи от тези неща“, казва той. 

По думите му, дори ако дадено лекарство е преминало през някакъв вид ускорено изпитание в "държавата на дълголетниците", то може да не бъде прието от други юрисдикции, включително и от основните играчи в световен мащаб като Европа и федералното правителство на САЩ.

Къде ще бъде основана Зузалу?

В момента се обмисля къде точно може да бъде основана свободната държава на дълголетниците. Поддръжниците ѝ биха могли да вземат пример от основателите на Próspera – криптоград, създаден в специална икономическа зона в Хондурас.

Той предлага на компаниите среда с ниски данъци и благоприятни за иновациите разпоредби. Организаторите на Зузалу преговарят с политиците в Черна гора, където проучват възможността за създаване на подобен дългосрочен дом за "поклонниците" на дълголетието.

„По принцип това, което се опитваме да направим, е да накараме хората да предприемат проактивни политически действия, които биха могли да включват преместване в, потенциално, определени щати и юрисдикции по света, така че да можете да гласувате и да трансформирате политиките на държавата в полза на всички хора в рамките на този щат“, казва Нейтън Ченг

Той обмисля и възможността за създаване на държавата в рамките в САЩ, тъй като страната е дом на много поддръжници на дълголетието и биотехнологични компании, които може да не желаят да се преместят на международно ниво.

По думите му Роуд Айлънд, който се намира близо до Бостън, е утвърден биотехнологичен център, има малко население и може да се окаже подходящ за целта. 

"Ако достатъчно хора, които вярват в нашата морална философия и се преместят там, те биха могли да имат достатъчно електорална тежест, за да повлияят на кметските и щатските избори. Пет до десет хиляди души – това е всичко, от което се нуждаем“, смята Ченг.

Но структурата на правителството на САЩ може да усложни плановете на търсачите на вечната младост.  „Никой щат не може да влияе върху федералните закони. Роуд Айлънд не може да освободи хората от изискванията на администрацията полекарствата", коментира Патриша Зетлър.

Други предлагат новата държава да бъде разположена някъде в Латинска Америка, например в Коста Рика.