Само в разстояние на няколко седмици от Международния валутен фонд и Европейската централна банка предупредиха за възможен спад в цените на имотите.

Какво би означавал той за бъдещите новодомци у нас, както и за хората, изтеглили ипотечни кредити в последните години?

Ето предупрежденията на международните институции:

МВФ

В края на април Международният валутен фонд (МВФ) предупреди за “хаотични” корекции в цените на жилищните имоти в Европа в период, в който Старият континент се опитва да свали нивата на инфлацията.

Възможен е ръст и във вноските по ипотечните кредити - на фона на повишението на лихвите от страна на централните банки в борбата им с инфлацията, посочват още от фонда.

И предупреждават - разполагаемият доход на притежателите на ипотечни кредити може да намалее, като в някои случаи е възможно те да не са в състояние да изплащат задълженията си.

Банките също може да срещнат затруднения в среда, в която кредитите не се обслужват.

ЕЦБ

Европейската централна банка (ЕЦБ) предупреди, че високите лихвени проценти по ипотечните кредити правят жилищата недостъпни за домакинствата и непривлекателни за инвеститорите, което може да доведе до "хаотичен" спад на цените им в ЕС. 

Според централната банка, понижението може да е „хаотично“ най-вече в икономики, в които банките отпускат основно ипотечни кредити с плаващи лихви. Такива са Португалия, Испания и Прибалтийските републики, пише Ройтерс.

От ЕЦБ смятат още, че е възможен по-сериозен спад на цените и в градове, в които институционалните инвеститори притежават големи експозиции към пазара на недвижими имоти. Като такива са посочени Берлин, Париж, Мадрид, Лисабон и Дъблин.

БНБ

Изявленията от страна на МВФ и ЕЦБ идват, след като в края на април от БНБ предупредиха, че до края на годината ще станем свидетели на ускорено повишение на лихвените нива у нас.

Централната банка увеличи задължителните минимални резерви на трезорите в опит да ускори ръста на лихвите и да охлади кредитирането.

Спад? Въпросът е колко голям

Че у нас ще станем свидетели на спад в цените на недвижимите имоти е ясно още от началото на 2023 г., когато от НСИ регистрираха понижение с 2.5% на стойностите им в София през последното тримесечие на миналата година.

Спадът в активността, както и предлаганите отстъпки от редица инвеститори и строители, също са знак, че предстоят по-трудни времена.

В случай че имате ипотечен кредит, ще е добре да предвидите поне 100 лева по-висока месечна вноска в бъдеще. 

Ако тепърва се оглеждате за ново жилище, преценете дали ще можете да покривате ипотека при 1-1.5% по-високи лихви от настоящите, каквито са очакванията на кредитните консултанти у нас.