Френският финансов министър Бруно льо Мер обяви, че 75 от най-големите компании в сферата на хранителната индустрия в страната намалят цените на хиляди продукти, считано от идния месец.

По думите му, те са наясно, че ако не спазят поетия ангажимент си, ще бъдат санкционирани.

„Искам да кажа на французите, че считано от юли, цените на определени продукти ще паднат. Ще се правят проверки и компаниите, които не спазват правилата, ще бъдат санкционирани", заяви той пред BFM TV, като спомена пастата, пилешкото месо и олиото сред продуктите, които ще поевтинеят.

Изявлението на Бруно льо Мер идва ден след срещата му с представители на 75-те най-големи компании в сектора, продаващи около 80% от храните на пазара в страната.

„Ще разполагам със списък на тези хиляди продукти през следващата седмица“, допълни льо Мер, като уточни, че имената на компании, неспазили поетия ангажимент, ще бъдат съобщени на обществото.

Според него, при определен брой продукти, при които цените на едро се понижат, това ще доведе до спад в стойността на дребно с 2, 3, 5 или дори 10%.

Инфлацията в страната се понижи до 6% през май - най-ниската стойност за последната година. Цените на храните обаче са с 14% над нивата преди 12 месеца, като повишението към март е от 16%.

Бруно льо Мер призовава от месеци производителите и търговците на дребно да намалят цените, за да помогнат на домакинствата в страната да се справят с увеличените разходи за живот, припомня Ройтерс. 

През миналата седмица унгарският премиер Виктор Орбан въведе задължително поевтиняване на някои основни хранителни продукти, опитвайки се да намали инфлацията в страната, която е най-високата в ЕС.