Присъствието на риалити звездата Ким Кардашиян на конференция на водещите играчи в сферата на дяловото инвестиране в Берлин не успя да разсее тяхното мрачно настроение, тъй като повишаващата се цена на парите възпира индустрията.

Заобиколена от своите охранители, Кардашиян привлече тълпа от стотици ръководители на компании по време на конференцията на индустрията на дяловото инвестиране, заявявайки, че иска да научи тайните на успеха при инвестирането, след като самата тя основа фонд през миналата година.

Говорейки за своите амбиции, Кардашиян, чиято бизнес империя се простира от козметика до бельо, заяви, че търси "магическия сос" - или специалните качества на основателите на компании, които нейният фонд, който не е направил нито една инвестиция досега, би могъл да подкрепи.

Индустрията на дяловото инвестиране обаче в момента преживява един от най-трудните си периоди, откакто навърши пълнолетие в края на 80-те години, тъй като бързото повишение на лихвените проценти в борбата с инфлацията направиха дълга, който крепи индустрията, оскъден и скъп.

Задържалите се повече от десетилетие ниски лихвени нива позволиха на инвеститорите да купуват компании със заеми, след което да ги продават на други инвеститори, които също бяха подкрепени от евтините кредити.

Сега данни от еврозоната показват, че банките ограничават кредитирането, след като ЕЦБ повиши лихвите с най-много в 25-годшната си история.

Стойността на подкрепените с дялови инвестиции сливания и поглъщания в Европа възлиза на близо 46 млрд. долара за петте месеца до края на май, което е със 74% по-малко, в сравнение със същия период на 2022 г., показват данни на Refinitiv.

Технологичният сектор отчита най-много сделки в световен мащаб, докато стойността на сделките в сектора на здравеопазването достига 16 млрд. долара.

По-голяма част от спада в сделките може да бъде приписан на по-бавните процеси и провалените трансакции, като отказът от продажбата на дял от медийните права за Бундеслигата, върху която беше наложено вето след противопоставяне от страна на футболните клубове.

Има обаче сфери на надежда, "ако компаниите засилят убежденията си относно траекторията на лихвените проценти", казва Хитем Ел-Назер, управляващ директор в TA Associates.

Корпорациите също предизвикват известно раздвижване в Европа, като рационализират портфейлите си и продават активи, които не са част от основната им дейност.

Продавачите, които дръзват да се справят с буйните води на пазара, са по-потайни отпреди, като по-малко от тях организират търгове, което оставя купувачите без ясни крайни срокове и липса на видимост.

Що се отнася до самата Кардашиян, тя отказва да разкрие картите си на пазара, като всички технически въпроси са препращани към нейния инвестиционен партньор Джей Самънс.