Да забогатееш може би не е толкова трудно, колкото си мислите, казва милионерът и автор на книгата „Ще ви науча как да забогатеете“ Рамит Сети.

Той прекарва 20 години от кариерата си, пишейки за финанси и психология и вероятно добре знае какво ни е нужно, за да увеличим спестяванията си.

„Нека бъде скучно е моят No. 1 начин за забогатяване“, казва той пред CNBC Make It. Сети пояснява, че най-добрите начини за печелене на пари са наистина прости. Те изглеждат скучни, но работят.

По думите му, ако правите три основни неща, ще спечелите значително количество пари в дългосрочен план.

Започнете да инвестирате

Първото и най-важно нещо, което ще увеличи състоянието ви, е инвестирането, казва Сети. „Инвестирайте част от доходите си и всяка година я увеличавайте с 1%", съветва той.

Според него, инвестирането в борсово-търгуван фонд (ETF) върху индекса S&P 500 ще позволи на парите ни да нарастват толкова, колкото и „тайните инвестиционни възможности на супербогатите хора“.

„Често вярваме, че богатите хора имат достъп до тайни вложения и това им печели милиони“, казва той. "Повярвайте ми, аз имам достъп до тези инвестиции и те не носят по-добра доходност от прост индексен фонд върху S&P500”, допълва Сети.

Индексът S&P500 се представя повече от добре в исторически план, като от януари 1926 г. до юни 2023 г., той е постигнал средногодишна доходност от 10.34%, според Хауърд Силвърблат, старши анализатор за S&P Dow Jones Indices.

„Простата истина е, че можем да постигнем добра доходност с подобен фонд“, казва още Сети. "Инвестирането е скучно. Това е все едно да гледаш боята да съхне. Ако искате да се забавлявате – вземете си куче или гледайте някое предаване по телевизията", допълва той.

Настоявайте за заплатата, която заслужавате

След като се научите как да инвестирате, следващата стъпка към богатството е преследването на по-добра заплата. За тази цел трябва да усвоите умението за преговаряне за заплата и да получите това, което струвате.

Едно от най-важните неща в тази насока е търсенето на информация за заплащането на други подобни позиции. Това ще направи преговорите ви по-лесни, казва Сети. 

Според него, можем да се допитаме и до компании за подбор на персонал, които имат най-добра информация за предлаганите заплати в сектора. „Не приемайте първото предложение", съветва Мадлин Мачадо от една от големите щатски агенции, работещи в сферата.

Помислете за допълнителни доходи

Третата стъпка за нарастване на богатството ни е страничен бизнес, който да увеличи доходите ни.

„Ако искате да генерирате допълнителни доходи, помислете какво искате да правите, каква са целите ви и колко време ще отделяте на това занимание“, казва експертът по лични финанси от LendingClub Ануж Наяр пред CNBC.