Тези, които имат страх от летене, вече могат да си поговорят с пилот за успокоение на нервите.

Благодарение на група пилоти, започнали да предлагат на разтревожени пътници 15-минутни разговори, в които обяснят всичко, което се случва по време на полет, се ражда по-голяма идея.

Cue Dial A Pilot - услуга, стартирала тази година, предлага на притесняващите се пътешественици да споделят страховете си с пилот, който да им обясни всичко за техния полет.

Идеята, лансирана от пилота с повече от десетилетие опит в американска авиокомпания Кайл, се ражда след разговор със снаха му, разказва той пред Travel + Leisure.

„Тя винаги ми се обаждаше преди полетите си“, казва той. „Говорим за турбуленцията, за самолетите и за най-добрите часове от деня за летене. Говорим дори за шумовете,“ допълва той.

След като разговаря с колега пилот, Кайл осъзнава, че не е сам в обясняването на тънкостите на пътуването със самолет.

„Направи ми впечатление, че много хора се страхуват от летенето, защото просто не го разбират напълно“, посочва той. „Има много хора от другата страна - пилотите, които го разбират добре, обичат да говорят с пътниците и биха се радвали да бъдат на разположение.“

Услугата е проста. Всичко, което трябва да направите, е да отидете на dialapilot.com и да резервирате 15-минутен разговор в удобно за вас време. За $50 ще бъдете свързани с пилот.

Най-често задаваните въпроси, казва Кайл, са за турбуленцията и какво би се случило със самолета, ако двигателят му се повреди.

„Турбуленцията със сигурност е номер едно и се свежда до липсата на разбиране защо се случва тя и какво я причинява“, казва той. Що се отнася до отказ на двигател, обяснява Кайл, има няколко системи, които гарантират, че самолетът може безопасно да продължи пътуването си.