Футболът и баскетболът са едни от най-популярните спортове на планетата, но в същото време те са и най-малко податливи на иновации. Има обаче други сегменти от спортната индустрия, в които стартиращите компании от Балканския полуостров навлизат все по-активно. 

Това показват данните от доклад на Game Changer Analytics и Innotechnics, цитиран от електронното издание The Recursive

През последните шест години сектори, като електронните спортове и залаганията, се очертаха като доминиращи, оформяйки пейзажа на екосистемата на балканската спортна технология. В момента тя се състои от близо 300 стартиращи компании.

От 2017 г. насам общо 248 милиона долара са инвестирани в спортно-технологични стартъпи в целия регион, като сключените сделки за рисково финансиране са общо 52. 

Държави, като Хърватия, Румъния и България, са сред лидерите в сектора, се посочва още в доклада. Най-голямата сделка до момента е реализирана в Румъния - компанията за онлайн игри Superbet успя да си осигури инвестиция от 196 милиона щатски долара през 2019 г.

След останалите големи сделки попадат словенският FitBeat с инвестиция от 25 милиона долара и хърватското приложение за социални медии Sportening с 5.3 милиона долара, подкрепено от футболната суперзвезда на страната Лука Модрич.

Може ли обаче това темпо да се запази през следващото десетилетие и какви са силните и слабите страни на екосистемата?

Остарялата инфраструктура, липсата на "интелигентни" пари и закостенялото мислене на спортните мениджъри, които пренебрегват спорта като продукт и им липсва мотивация да го развиват, са само част от недостатъците за региона, пише изданието. 

Инвестиционният пейзаж на Балканите

За да може спортната индустрия да поддържа темпото на останалите сектори, когато става дума за дигитализация, трябва да има повече готовност за адаптация към промяната, смятат експертите. 

„Футболът в Европа е най-малко дигитализираният спорт и причината за това е, че е изключително популярен и не му се налага да се бори толкова много за нови фенове и клиенти.

Други спортове, които се опитват да се конкурират с футбола по популярност, вероятно се справят много по-добре в това отношение. Но това, което виждаме във футбола, е, че технологиите навлизат наистина дълбоко.

Дори УЕФА или ФИФА просто не допускат никакви други технологии в техните турнири, освен оптичните системи за проследяване“, коментира Роман Джуров, управляващ партньор в българската компания за данни за футболни резултати Ubitrack.

Според него, футболът и неговите фенове могат да извлекат много повече ползи от използването на подобни технологии.

„От моя гледна точка, това засяга не само анализите на ефективността, но и ангажираността на феновете, тъй като имате много статистика, много неща за продукцията, за излъчващия оператор, за индустрията на залаганията. Имате много информация, която идва от оптичното проследяване.

Така че големите играчи идват на този пазар – не само за приложения за ангажиране, но и за дълбоки технологии като това, което прави моята компания.

Досега беше много трудно да се намерят разумни пари за спортни технологии. Смятам, че дигитализацията носи много възможности не само за феновете или за компании, като моята, но и за цялата екосистема“, обяснява Джуров.

В доклада на Game Changer Analytics и Innotechnics се посочва, че основата за надграждане и подобряване в региона вече е налице, що се отнася до човешкия капитал и талантите. 

„Нашите силни страни са в човешкия капитал, ниските разходи и данъци за стартиране на проекти, високата ангажираност на населението в спорта, както и програмите за подкрепа на Европейския съюз“, казва Марк Липинш, основател и главен изпълнителен директор на Game Changer Analytics.

Базираната в Хърватия Fil Rouge Capital е един от най-големите инвеститори в спортни технологии в региона. Според нейния директор Стевица Кухарски, докато набирането на пари за спортно-технологични стартиращи фирми в никакъв случай не е лесно начинение, ако има добра бизнес идея, капиталът ще я последва.

„Не е лесно да се съберат пари или грантове, особено в спорта, защото всички отбори трябва да преследват добри бизнес възможности, ако искат да бъдат подкрепени от инвеститори като нас. Ако няма добра възможност, няма да има бизнес и няма да има инвестиции.

И това е първото нещо, което екипите и основателите трябва да имат предвид. Аз лично присъствам на много събития, онлайн или лично в Словения, България, Албания, Сърбия и т.н. И дори да не сме подходящи за екипа, в който да инвестираме, ние се опитваме да им помогнем“, казва Кухарски.

Кои са стартиращите компании, които могат да привлекат вниманието на инвеститорите? 

Според Кухарски, те трябва да се различават от останалите и да сложат "нещо вълнуващо на масата".

"Типичен пример за това е Sports Tribal – тези момчета са наистина страхотни и са първата поддържана без реклами услуга за спортен видео стрийминг на спорт. Платформата предава спортове, които не присъстват в основните канали.

Представете си състезание на най-дълъг скок между жаби. Ако този спорт съществуваше, Sports Tribal щеше да го предава. Това помага най-вече на малките футболни лиги и малките спортове, които не могат да стигнат до медиите и да присъстват по целия свят“, обяснява той.

За Марко Матусински от Хърватската футболна федерация внедряването на технологии, като AI например, също може да се окаже много полезно за различни спортове в дългосрочен план.

„В спорта понякога се опитваме "да свържем ябълки и портокали" и е трудно да сравним данните от оценката с GPS данните или данните за пулса и да комбинираме всичко в едно смислено заключение. Така че мисля, че технологиите наоколо ще бъдат доста интересни и това е нещо, което ще промени играта“, казва Матусински.

Какви са предизвикателствата при интегрирането на технологиите в спорта?

Докато някои страни в региона, като Румъния, България и Хърватия, са по-напред, когато става дума за по-големи сделки в индустрията на спортните технологии, други, като Сърбия и Северна Македония, се опитват да следват техния пример и да постигат успехи.

"Когато става въпрос за България, трябва да имаш талант и бизнес ноу-хау. Освен талант, трябват и хора, които знаят как да го вложат в бизнес модел и да правят пари от него.

Предполагам, че другите страни в региона бързо ще започнат да наваксват. Това е пазар, който ще се развива през следващите 10 години и ще се появят нови проблеми, а с това и нови възможности“, казва българският предприемач Роман Джуров от Ubitrack.

Държави, като Сърбия, привличат много внимание, когато става дума за звездни спортисти, като тенисиста Новак Джокович или баскетболната звезда Никола Йокич.

Въпреки това, когато става въпрос за развитие на различни спортове и спортни клубове на местно ниво и прилагане на иновации, страната изостава от другите в региона.

Според бившия баскетболист Филип Сунтурлич, това се дължи най-вече на старите навици да се гледа на спорта не като на машина за правене на пари, а точно обратното - на нещо, което изисква средства и ресурси.

„В миналото на спорта не се гледаше като на бизнес или от страна на индустрията, а на "паразит" за държавата и общините. Така че липсата на ентусиазъм и воля на служителите във всяка спортна организация или клуб в този регион се дължи на това, че те са свикнали със ситуация, в която знаят, че всеки месец ще получат някакъв ресурс от държавата или общините.

Проблем номер едно е да развием спорта като бизнес индустрия, а за да направим това, трябва да прекъснем всички тези финансови канали от предишни времена“, добавя Сунтурлич.

Що се отнася до използването на технологиите в самия спорт, са необходими много по-големи усилия от самите спортни служители, за да ги внедрят и да улеснят живота си, казва още сръбският професионалист.

„Имам толкова много примери, донесохме толкова много технологии, като дигитален софтуер за треньорите, за да ги улесним, а те просто отхвърляха идеята за използване на технологии.

Така че имаш някой до тях и някак си съчетаваш двата начина на общуване – модерния и стария, традиционен начин на мислене. И по този начин, чрез прости думи, ние ще имаме комуникация, обясняваща как те могат да използват определен софтуер и технология", смята специалистът.