Договорените в световен мащаб правила не оставят други опции на криптокомпаниите, освен да въведат основни предпазни мерки за предотвратяване на случаи, като този с FTX и други криптокомпании, обявиха от Борда за финансова стабилност (FSB) на Г-20.

От FSB публикуваха днес окончателните препоръки, поискани от Г-20 относно надзора над компаниите, които търгуват с криптоактиви, като биткойн. От надзорния орган също така са ревизирали настоящите си препоръки за т. нар. стейбълкойни с оглед на проблемите с TerraUSD и Luna.

И в двата случая са използвани предпазни мерки от основните финанси, преди секторът да се разрасне достатъчно, за да представлява заплаха за финансовата стабилност.

Те се фокусират върху стабилно управление с цел избягване на конфликти на интереси и подходящо управление на риска и оповестяване, които да гарантират, че парите на клиентите са отделени от тези на компанията.

"Както показаха случили се наскоро събития, ако връзките с традиционните финанси се разраснат допълнително, разпространението на проблемите от пазарите на криптовактиви към по-общата финансова система би могло да се увеличи," посочват от FSB.

Фалитът на FTX през ноември 2022 г. очерта уязвимости при криптокомпаниите, а според FSB - всички страни трябва да прилагат препоръките, дори и тези, които не членуват в надзорния орган. FTX беше със седалище на Бахамите, която не е член на FSB.

"По тази причина играчите на пазара на криптоактиви трябва да спрат да развиват дейност извън регулаторния периметър или в несъответствие със съществуващите правила," заяви главният секретар на FSB Джон Шиндлер.

"Тези играчи вече не могат да ползват аргумента, че има липса на регулаторна яснота, тъй като нашата рамка задава ясни стандарти, които трябва да се прилагат", каза още Шиндлер.

Биткойнът поскъпна до 13-месечен връх на фона на възстановяването на сектора от миналогодишния спад, подкрепен от съдебната победа миналата седмица на Ripple Labs Inc, която предизвика регулаторните органи относно това докъде трябва да се простира щатското законодателство за търговия с ценни книжа спрямо токените.

Европейският съюз вече одобри първия в света изчерпателен набор от правила за пазарите на криптоаквити, но минималните глобални базови стандарти на FSB са проектирани, така че да приспособят юрисдикции, които искат да стигнат по-далече.

Очаква се нормативните правила на FSB да станат по-подробни с допълнителни мерки от страна на глобалните регулатори, като Базелския комитет за банков надзор и Международната организация на комисиите за ценни книжа (IOSCO).

От IOSCO предложиха през май първия глобален подход към регулирането на ежедневната дейност на криптопазара. FSB, чиито членове се ангажират да прилагат договорените нормативни правила, ще разглежда как те се прилагат до края на 2025 г.