Делът на британците, които казват, че брекзит е бил грешка, достига рекордно високи ниво този месец, сочи ново проучване на YouGov.

На фона на малкото икономически ползи от взетото през юни 2016 г. решение за напускане на ЕС, 57% от британците смятат, че то е било грешно, в сравнение с 32%, които мислят, че е било правилното.

Ако днес се проведе нов референдум, над половината участници в проучването (55%) казват, че биха гласували за повторно присъединяване към ЕС, докато 31% биха избрали страната им да остане извън съюза.

От YouGov посочват, че резултатите представляват "умерена промяна", в сравнение с януари 2021 г., когато 49% от анкетираните заявяват, че биха гласували за повторно присъединяване, а 37% за оставане извън ЕС.

Британският премиер Риши Сунак заяви през май, че брекзит носи ползи, посочвайки мерките си за „свободни пристанища“ и намаления на ДДС, които биха направили бирата и санитарните продукти по-евтини.

Икономисти твърдят, че свободните пристанища – специално обособени зони с данъчни и митнически облекчения и опростени правила за търговия, е малко вероятно да дадат тласък на британската икономика, но може да имат ограничена стойност като инструмент за регионално развитие.

Британските бизнес инвестиции почти не отчитат ръст от средата на 2016 г., за разлика от друга развити икономики.

Подкрепящи брекзит икономисти твърдят, че капиталите са нараснали значително в годините преди 2016 г. и се е очаквало забавяне, но бизнес проучвания сочат брекзит като една от причините за тази стагнация.

Проучването на YouGov сред над 2 000 британци показва, че 63% вече смятат брекзит повече за провал, отколкото за успех, докато 12% приемат излизането от ЕС повече за успех. Други 18% са заявили, че не е нито едно от двете.