Онази среща можеше да е имейл, казва Марк Кюбан.

Милиардерът инвеститор, автор и собственик на отбора от НБА Далас Маверикс, който също така е и баща на три деца, няма много време за губене. Той смята, че срещите са нещото, което убива най-много продуктивността на хората на работното място и „изяжда“ значителна част от времето им.

В разговор с автора на бестселъри Крис Вос в платформата Fireside, чийто съосновател е, Кюбан заяви, че хората „провеждат прекалено много срещи и водят прекалено много телефонни разговори на работното място“.

“Това убива толкова много време”, допълва той.

Кюбан често е споделял ангажираността си към това да контролира собственото си време. Той казва, че това отчасти е нещото, което го е стимулирало да бъде успешен. За него срещите са пречка за това да контролира собствения си график.

Неговият ден започва със събуждане в 6:30 часа, след което той отговаря на имейли, закусва и спортува преди да се впусне в останалата част от работния си ден. Заради натоварения му график стриктното управление на времето е ключът към неговите успехи.

“Опитвам се да провеждам срещи, само ако трябва да стигна до някакво заключение или няма друг начин. Същото важи и за телефонните разговори,” казва Кюбан пред Вос.

Той твърди, че повечето срещи се отклоняват от основната си тема заради тривиални приказки вместо да се следва продуктивния дневен ред.

През 2019 г. доста над половината от участниците в проучване на консултантската компания Korn Ferry казват, че срещите просто отвличат вниманието им и им пречат да си вършат работата.

С настъпването на пандемията от COVID-19 нещата се влошават. Конферентните зали се превърнаха във видеконферентни разговори в платформата Zoom. Отскачането до бюрото на колега за бърз въпрос се превърна в комуникация в Microsoft Teams или Slack. Накратко, вече имаше повече начини да се провеждат срещи и затова и се провеждаха повече срещи.

Резултатът според проучване на Microsoft е, че в днешно време хората се включват в три пъти повече срещи в Teams, отколкото през февруари 2020 г.

Кюбан винаги е критикувал срещите. Той казва пред Вос, че в началото на кариерата му, ако му се налагало да проведе среща, той отстранявал всички столове от конферентната зала, за да може всички участници да стоят прави.

“Учудващо е колко бързо приключват срещите, ако никой не разполага със стол или място, където да седне”, шегува се Кюбан.

Дори и сега Кюбан предпочита електронната поща, за да комуникира по бизнес въпроси.

“Могат да отговарям на имейли посред нощ. Или мога да отговарям съобразно моя график, вместо да се налага да организирам всичко около други хора,” казва Кюбан.