Искате ли да живеете по-дълго?

Просто добавете осем здравословни навика към живота си на 40-годишна възраст, което може да ви даде допълнителни до 24 години, според ново проучване, анализиращо данни за ветерани от САЩ.

Ако започнете да ги практикувате на 50-годишна възраст, можете да удължите живота си с до 21 години. На 60 години пък ще спечелите близо 18 години по-дълъг живот, ако възприемете всички осем здравословни навика.

Какви са тези магически здравословни навици?

Нищо, за което да не сте чували и преди: спортувайте, хранете се здравословно, намалете стреса, спете добре и създайте положителни социални взаимоотношения. От друга страна, не пушете, не пийте твърде много и не се пристрастявайте към опиоидите.

Навиците се надграждат един друг

Проучването разглежда начина на живот на близо 720 000 военни ветерани на възраст между 40 и 99 години.

Добавянето на само един здравословен навик към живота на мъж на 40 години осигурява допълнителни 4.5 години живот. Добавянето на втори го удължава с още седем години, докато третият добавя 8.6 години.

С нарастването на броя на промените в начина на живот се увеличават и ползите, а продължителността му може да нарасне с близо четвърт век, съобщава CNN, цитирайки данните от проучването.

Жените също отбелязват огромни скокове по този показател. Възприемането на само един здравословен навик добавя 3.5 години към живота им, докато два го удължават с осем години, а три - с 12.6 години. Възприемането на всички здравословни навици пък гарантира още 22.6 години живот.

След коригиране на възрастта, индекса на телесната маса, пола, расата и етническата принадлежност, семейното положение, нивото на образование и нивото на семейните доходи, проучването регистрира 87% спад на смъртността в групата на възприелите всички осем здравословни навика, в сравнение с тези, които не практикуват нито един от тях.

Вижте кои са осемте здравословни навика, които могат да удължат живота ви, класирани според големината на приноса си към човешкото дълголетие:

№ 1: Физическа активност

Според много експерти, това е един от най-сериозните фактори, подобряващи здравословното състояние. Редовната физическа активност води до 46% спад на риска от смърт поради каквато и да е причина, в сравнение с неспортуващите.

Не трябва да се включвате в маратони или да се отдавате на екстремни спортове – нужна е само лека до умерена физическа дейност в рамките на 7.5 часа седмично.

№ 2: Без опиоиди

Липсата на пристрастяване към опиоиди е вторият най-важен фактор за по-дълъг живот, намалявайки риска от ранна смърт с 38%, установява проучването. Това е сериозен проблем в САЩ, определен като национална „спешна ситуация за общественото здраве“.

№ 3: Без тютюнопушене

Ако не пушите, намалявате риска от смърт с 29%. Това обаче не важи, ако сте бивш пушач. Въпреки това, спирането на цигарите във всеки един момент от живота носи големи ползи за здравето, казват експертите.

№ 4: Без стрес

Успешното управление на стреса намалява ранната смърт с 22%.

№ 5: Растителна диета

Преминаването на растителна диета би повишило шансовете ви за по-дълъг живот с 21%, установява проучването. Но това не означава, че трябва да сте вегетарианец или веган.

Следването на здравословен растителен план - като средиземноморската диета, базирана на пълнозърнести храни и зеленолистни зеленчуци, е от ключово значение.

№ 6: Без алкохол

Избягването на прекомерния прием на алкохол (повече от четири алкохолни напитки на ден) е друг навик, намаляващ риска от смърт с 19%. Дори умерените пиячи обаче са изложени на риск, твърдят други проучвания, тъй като всяко количество алкохол може да бъде нездравословно.

№ 7: Добър нощен сън

Дефиниран като поне седем до девет часа на нощ без събуждане, добрият нощен сън намалява шансовете за ранна смърт с 18%. Десетки проучвания свързват лошия сън с вредни последици за здравето, включително преждевременна смъртност.

№ 8: Положителни социални взаимоотношения

Този показател увеличава дълголетието с 5%, установява проучването. Въпреки това самотата и изолацията, особено сред възрастните хора, стават все по-разпространени и тревожни, казват експертите.

Според резултатите от скорошно проучване, хората, преживели социална изолация, имат 32% по-висок риск от ранна смърт, в сравнение със социално активните. Чувстващите самота пък са с 14% по-изложени на риск от ранна смъртност.