Експертите по дълголетие Ектор Гарсия и Франсеск Миралес изучават живота на едни от най-дълго живелите хора в света и написват книгата "Икигай: Японската тайна за дълъг и щастлив живот".

Докато правят проучването си, те установяват, че на Земята има между 300 и 450 души на повече от 110 години. Тези често са наричани суперстолетници.  

„Те не са супергерои, но ние ги смятаме за такива, тъй като са прекарали на планетата доста повече години от очакваната средна продължителност на живота", пишат Гарсия и Миралес. Двамата отделят специална глава със съвети от суперстолетниците, като CNBC разказва за трима от тях.

Всичко е наред

Жана Калмент живее до 122-годишна възраст, с което е вписана в Книгата на рекордните на Гинес като най-възрастната жена в историята. Тя е родена през 1875 г. във Франция и живее без излишен стрес, тъй като е омъжена за един от най-богатите хора в страната по това време.

Калмент можела да кара колело до 100 години и да се грижи за себе си без чужда помощ до 110-а си годишнина.

„Тя не правила нищо друго, освен да пътува и да играе тенис, свири на пиано и да организира приеми“, казват Гарсия и Миралес. 

Обожавала да пътува, да посещава нови дестинации и да се среща с интересни хора.

Калмент имала невероятно чувство за хумор, което може би е една от тайните на нейното дълголетие. По време на интервю за 120-а си годишнина тя казва: „Не виждам добре, не чувам добре, не се чувствам добре, но всичко останало е наред“.

Дръжте ума и тялото си ангажирани

Уолтър Брюнинг е роден през 1896 г. в Минесота и живее до 114 години. Той е вторият най-възрастен мъж, роден в САЩ. Следва съвет за дълголетие, според който не трябва да се пенсионираме рано. Брюнинг работи до 83-а си годишнина за Great Northern Railway.

„Умът и тялото – трябва да ги държите ангажирани“, казва той в интервю по случай 112-а си годишнина. По това време Брюнинг правел упражнения всеки ден, пишат авторите на книгата.

Валс на старини

Мария Естер де Каповиля е родена в Еквадор през 1889 г., като през 2006 г. е обявена за най-възрастния човек в света, според Световните рекорди на Гинес. Живее до 116 г., умирайки месец преди 117-ия си рожден ден.

Каповиля е майка на три деца и доживява да види 12 внуци и 20 правнуци и пра-пра внуци. 

Попитана за тайната на дълголетието, тя казва, че никога през живота си не е яла месо и че обича да танцува. По време на интервю по случай 107-а си годишнина, тя казва: „Обичам валса, все още мога да го танцувам”.