Набраните от дебютиралите на Парижката фондова борса компании средства намаляват с 92% през първите шест месеца на годината, в сравнение със същия период на предходната година, сочат данни от ново проучване.

Борсата изостава в това отношение, в сравнение с други борсови оператори в Европа.

Проучването на KPMG Великобритания показва смесена картина в Европа през 2023 г., като пазарните нагласи са възпрепятствани от по-високите лихвени проценти в световен мащаб, ценовия натиск за потребителите и продължаващите геополитически притеснения.

Докладът показва, че средствата, набрани от първични публични предлагания (IPO) на акции на Euronext Париж, намаляват до 32.8 млн. евро, в сравнение с 402.6 млн. евро през първите шест месеца на предходната година.

Листналите се на Лондонската фондова борса компании са набарали 586.2 млн. паунда (751.7 млн. долара) чрез IPO-та през първото полугодие, като сумата остава почти без промяна, в сравнение със същия период на 2022 г.

Въпреки това, има признаци на една по-приглушена инвестиционна среда, като средствата, набрани от “допълнителни емисии”, намаляват с 36% до 3.65 млрд. паунда (4.7 млрд. долара).

Броят на компаниите, които са се листвали на основния и на алтернативния пазар (AIM) на Лондонската фондова борса, намалява от 29 на 17.

Данните са доста скромни, в сравнение с 2021 г., когато в Лондон имаше 48 листвания на компании през първото полугодие и набрани общо 19.8 млрд. паунда (25.5 млрд. долара).

Поглед към други големи борси в Европа показва, че набраните средства от листналите се компании на Nasdaq Nordic падат с 86.9% и „пресъхват“ напълно на Euronext Амстердам.

В същото време Euronext Милано и германската Deutsche Börse получават подкрепа от големи листвания на компании. Италианската компания за хазарни игри Lottomatica осъществи листване на стойност 600 млн. евро на борсата в Милано през май, което е най-голямото в Европа за момента.

Германската борса пък се облагодетелства от IPO-то на стойност 388.5 млн. евро на компанията в областта на облачните технологии IONOS Group.

“Лондонската фондова борса демонстрира по-голяма устойчивост между първото полугодие на 2022 и същия период на 2023 г., в сравнение с много други европейски борси.

По-традиционните пазари за листване на компании определено се справят по-добре в трудни времена,” казва Роб Краули, директор британски капиталови пазари в KPMG.