Остин Ръсел основава Luminar Technologies, която произвежда сензори, използвани в автономните автомобили, когато е 17-годишен гимназист.

“Започнах от много ранна възраст и винаги съм искал да знам как и защо да създавам различни неща,” казва Ръсел. “Като тийнейджър бях превърнал гаража на моите родители в лаборатория за оптика и електроника. Видях възможности за създаването на нови видове оптични системи.”

Днес Ръсел е на 28 години и е най-младият милиардер в света, който не е наследил състоянието си, според Forbes, а неговата компания Luminar се конкурира с големи играчи, като Tesla и притежаваната от Alphabet Waymo.

Личното състояние на Ръсел се оценява на 1.6 млрд. долара, а неговият стартъп, който стана публична компания през 2020 г., в момента има пазарна капитализация от 2.59 млрд. долара.

Luminar обяви 40.7 млн. долара приходи за 2022 г. и има сключени партньорства с компании, като Mercedes-Benz и Volvo.

Дейността на компанията потръгва, едва след като Ръсел прекъсва образованието си в Станфордския университет през 2012 г. на 18-годишна възраст.

Той кандидатства и печели финансиране от Thiel Fellowship, която изплаща на студенти 100 000 долара, за да се фокусират изцяло върху своите стартъпи. Ръсел твърди, че дори и без стипендията от Питър Тийл е щял да напусне университета, за да работи по Luminar.

Автономните автомобили обаче все още не са често срещани по американските пътища, което означава, че Ръсел и Luminar все още имат много работа за вършене, въпреки високата пазарна оценка на неговата компания.

Luminar използва лидарна технология (LiDAR) с лазери за генерирането на 3D карта на заобикалящата автомобила среда в реално време. След като автомобилът може да засича намиращи се наблизо предмети, на теория той би трябвало да избягва сблъсъка с тях.

“Технологията използва лазерни импулси, а ние сме в състояние да правим това милиони пъти, за да изчисляваме успешно на какво разстояние се намира всичко до сантиметри,” обяснява Ръсел.

Технологията има за цел да помага на автомобилите да спират автоматично пред неочаквано изскочили на пътя пешеходци или безопасно да избягват други автомобили, които навлизат в тяхната лента, а не да замени напълно шофьорите, казва Ръсел.

Може би е невъзможно автомобилните катастрофи да бъдат ограничени до нула, но ако се прилага правилно, технологията може да спасява животи, допълва той.

Подходът на Luminar се различава от този на Tesla, която също има за цел да популяризира автономните автомобили.

Tesla единствена сред компаниите, които са си поставили за цел да направят автономните автомобили безопасни, използва само камери, казва Марио Хергер, автор и експерт по изкуствен интелект.

Компанията използва осем камери, които картографират заобикалящата автомобила среда “на радиус до 250 метра,” което му помага сам да сменя лентите или да ви намира на паркинга, се казва на уебсайта на Tesla.

Функционалността “автопилот” на Tesla е допринеса за 736 пътни инцидента в САЩ от 2019 г. насам, като най-малко 17 от тях са с фатален край, съобщи Washington Post през миналия месец.

Лидарната технология би могла да промени това, казва Ръсел. Според него, камерите може да са полезни “в определени случаи,” но лидарната технология е “огромна стъпка напред.”

“Това е истинско 3D възприятие на света, за разлика от 2D възприятието, при което се опитвате да отгатнете къде се намират нещата,” казва той, допълвайки, че “когато става въпрос за безопасност и автономност, е важен онзи последен 1% от всички неща, които биха могли да се случат. Да имаш точни данни за 99% от нещата не е достатъчно при автомобилите.”

Липсата на автономни автомобили по пътищата е индикация за това, че никой все още не е постигнал 100% точност. Технологията трябва да напредне в две сфери, според Хергер – сътрудничество и достъпност.

Автономните автомобили ще бъдат безопасни, когато камери, лазери и сензори могат да бъдат обединени да работят заедно.

Използването на множество технологии и “създаването на алгоритми”, които обработват информацията по-бързо, би могло да намали броя на катастрофите, независимо дали те са причинени от човешка грешка или от автомобила.

“Може да има ситуации, в които да имате нужда от още един сензор, защото камерите не могат да виждат през светлина или през мъгла,” казва Хергер.

“Ако лидарната технология казва, че има предмет точно там, където не можете да го видите, може ли тя да греши? Дали функционира правилно?”

Безопасността обаче може да няма никакво значение, ако никой не може да си позволи да купи автомобила. Разработката и производството на лидарната технология може да струва “десетки или стотици хиляди долари”, казва Ръсел.

Сензорите на Luminar в момента струват между 500 и 1 000 долара за брой, допълва той, като се надява с масовото производство тези цени да бъдат намалени до 100 долара на сензор.

“Когато си се ангажирал да направиш нещо, нямаш друг избор, освен да направиш така, че то да заработи,” казва той. “Неуспехът не е опция и знам, че никога няма да бъде за Luminar.”