Meta регистрира най-доброто си тримесечие от 2021 г. насам, въпреки че продължава да губи огромни суми от инвестициите си в метавселената.

Всъщност, компанията заяви, че очаква загубите да нараснат още повече през следващата година.

Reality Labs - подразделението на Meta, което отговаря за проектите за виртуална и разширена реалност, загуби 3.7 милиарда долара през второто тримесечие на 2023 г. и генерира едва 276 милиона долара приходи, според последния отчет на компанията. 

Meta за пореден път обяви, че увеличава нвестициите си в метавселената. Финансовият директор Сюзън Ли каза, че компанията очаква загубите на Reality Labs да се „увеличат значително“, в сравнение с миналата година, когато достигнаха над 13 милиарда долара.

Изпълнителният директор на Meta Марк Закърбърг се опита да омаловажи значението на тези отрицателни финансови резултати. „Оставаме напълно ангажирани с визията за метавселената“, каза той по време на разговора с инвеститорите за приходите на компанията.

Когато беше притиснат за повече подробности относно разходите на компанията за метавселената, той посочи предстоящия дебют на дигиталните очила Quest 3, които, според него, ще бъдат пуснати на събитието Meta’s Connect през септември. 

„Това ще бъде най-голямото устройство за виртуална реалност, което сме пускали от 2020 г. насам. Просто има много разходи, свързани с пускането му на пазара", обясни Закърбърг, цитиран от електронното издание Engadget. 

Извън метавселената, тримесечието беше изключително силно за Meta от финансова гледна точка. Компанията отчете 32 милиарда долара приходи, като увеличението спрямо миналата година е с 11%.

Късите видеа Reels привличат по 200 милиарда гледания на ден във Facebook и Instagram, благодарение на подновения акцент на компанията върху препоръките, управлявани от AI.

Марк Закърбърг подчерта скорошното стартиране на Threads и големия езиков модел Llama 2 на компанията, но първите ефекти от тях вероятно ще бъдат регистрирани в отчета за следващото тримесечие. 

Ангажираността на Threads намаля значително след първоначалната еуфория около стартирането на приложението, но, според изпълнителния директор на Meta, то има потенциал да достигне стотици милиони потребители.

Meta също така потвърди, че по-голямата част от съкращенията, които доведоха до освобождаването на над 20 000 работни места от миналата есен насам, са „по същество завършени“. Преди това Закърбърг нарече 2023 г. "годината на ефективността" за Meta.

Той обаче не предложи краен срок, в който разходите на компанията за метавселената биха могли да започнат да се изплащат. 

„Това е много дългосрочен залог. На дълбоко ниво разбирам дискомфорта, който изпитват много инвеститори с него. Не мога да ви гарантирам, че ще бъда прав за този залог, но наистина мисля, че това е посоката, в която върви светът", коментира още той.