Някои от най-големите европейски банки заделят повече средства за поемането на потенциални загуби по заеми, тъй като нарастващите лихвени проценти засилват натиска върху кредитополучателите.

Британската Barclays е заделила 896 млн. паунда (1.2 млрд. долара) през първата половина на годината за покриването на евентуални неизпълнения по кредитите от страна на кредитополучатели, като сумата е над два пъти по-голяма, в сравнение със същия период на миналата година.

За момента има “ограничени признаци на натиск” по кредитните портфейли на банката, заяви пред журналисти Ана Крос, финансов директор на Barclays.

Провизиите за кредитни загуби на Deutsche Bank скачат със 72%, до 401 млн. евро през второто тримесечие, обявиха тази седмица от най-голямата германска банка.

При представянето на финансовите си резултати от трезора също така изразиха предпазливост по отношение на загубите по отпуснати кредити за цялата година, посочвайки “несигурната макроикономическа среда.”

Испанската Santander също обяви тази седмица, че е увеличила провизиите си за кредитни загуби с 21% през първото полугодие, в сравнение със същия период година по-рано.

Макар и намаляваща, инфлацията при потребителските цени в Европа, остава висока, което се отрази на финансите на домакинствата.

Междувременно, увеличенията на лихвените проценти от страна на Европейската централна банка (ЕЦБ) и на Централната банка на Англия възпрепятстват икономическата активност, като еврозоната вече изпадна в рецесия.

Йонас Голтерман, заместник-старши икономист в Capital Economics, казва пред CNN, че е най-притеснен относно потенциалните загуби по банкови кредити, отпуснати на сектора на търговските недвижими имоти.

“Секторът наистина изпитва затруднения с рефинансирането на заемите си при по-високите лихви и това води до големи отписвания на активи на инвеститорите в имоти, което вероятно, в крайна сметка, ще засегне и техните банки,” казва той.

Загубите, свързани с потребителските и ипотечните заеми, не са толкова обезпокоителни, според Голтерман. “Тъй като пазарите на труда все още са в добра форма, загубите по тези заеми вероятно не са толкова притеснителни в момента,” посочва той.

На вчерашното си заседание ЕЦБ вдигна основната си лихва с четвърт процентен пункт до 3.75%, което е най-високото ѝ ниво от октомври 2000 г.

“Краткосрочните икономически перспективи пред еврозоната се влошиха, което до голяма степен се дължи на по-слабото вътрешно търсене,” заяви президентът на ЕЦБ Кристин Лагард. “Високата инфлация и по-стриктните условия за финансиране ограничават разходите.”

Във Великобритания Централната банка на Англия повиши основната си лихва до 5% през юни - най-високото ниво от април 2008 г.

Това пък повиши лихвите по ипотечните кредити. Средният лихвен процент по ипотечен кредит с двегодишна фиксирана лихва във Великобритания възлиза на 6.83%, според данни на уебсайта за сравнява на продукти Moneyfacts, като бележи увеличение от 3.94% преди година.

Над 2 милиона получатели на ипотечни кредити с фиксирана лихва във Великобритания са изправени пред ръст на месечните си вноски със стотици паунди, когато бъдат принудени да рефинансират през тази или следващата година.