Авиоинженерната компания Rolls-Royce обяви днес силно възстановяване на печалбата си на фона на набиращия скорост план за реорганизация на новия главен изпълнителен директор, който бе подпомогнат и от по-доброто ценообразуване при поддръжката на двигателите, които използват самолети като Airbus A350 и Boeing 787.

Британската компания обяви 673 млн. паунда (854 млн. долара) оперативна печалба за първото полугодие, което е над пет пъти повече в сравнение със същия период на миналата година.

От компанията обявиха през миналата седмица, че печалбата ѝ ще надхвърли повече от два пъти пазарните очаквания, а положителният резултат за цялата година ще бъде в размер на 1.2-1.4 млрд. паунда, след като преди това прогнозираше 800 млн. - 1 млрд. паунда.

Главният изпълнителен директор Туфал Ергинбилгич, който се присъедини към компанията през януари, заяви, че скокът в печалбата и генерирания кеш отразява “по-голямата продуктивност, ефективност и подобрените търговски резултати“.

“Управляваме стриктно нашата разходна база, за да неутрализираме инфлационния ефект върху разходите”, заяви той.

По негови думи, увеличението с 16 пункта на маржа на печалба при гражданското въздухоплаване до 12.4%, който е най-виският от последните 15 години, е постигнато въпреки че летателните часове на двигателите са се върнали до 83% от нивата отпреди пандемията и на фона на продължаващите предизвикателства около веригите на доставки.

Компанията е увеличила цената на посещенията на свои специалисти, когато двигателите се налага да бъдат изваждани от самолетите, с 12%, което заедно с търговската оптимизация се е отразило на крайния финансов резултат.

Оперативната печалба на подразделението за отбранителната индустрия на компанията, което осигурява двигатели за британския ядрени подводници, нараства с една трета, вследствие на силния ръст на приходите и по-високия марж.

Печалбата на подразделението за енергийни системи, което е третото голямо в компанията, остава без промяна. Според Ергинбилгич увеличенията на цените ще бъдат отразени във финансовите резултати през второто полугодие.

Акциите на Rolls-Royce поскъпнаха до най-високото си ниво от март 2020 г. след като компанията завиши прогнозите си през миналата седмица. Те се търгуват почти без промяна в цената днес.