Щатските стартъп компании за производство на електромобили се очаква да разкрият ефектите от ценовата война с Tesla във финансовите си отчети в следващите няколко дни, като инвеститорите очакват подробности относно това как компаниите управляват своя кеш на фона на сушата при финансирането.

Дори пазарният лидер Tesla предупреди за "турбулетни времена", а традиционните автопроизводители с по-дълбоки джобове, като Ford Motor губят пари от електромобилите. Свиването на пазара вече взе първата си жертва в лицето на производителя на електрически пикапи Lordstown Motors, която подаде заявление за фалит през юни.

Компании като Lucid и Nikola вероятно ще отчетат още едно тримесечие, в което кешът им намалява сериозно, на фона на затрудненията, които изпитват с производството и търсенето.

"Тези, които имат шанс, освен Илон Мъск, са традиционните автопроизводители, а засега се оказва, че те губят сериозни средства в опитите си да навлязат на пазара на електромобили," казва Томас Хейс, председател на хеджфонда Great Hill Capital. Хейс следи отблизо индустрията на електромобилите, но не притежава акции.

Компанията, която изпъква е подкрепената от Amazon Rivian Automotive, която вероятно ще обяви трикратно увеличение на приходите до 983.1 млн. долара за второто тримесечие.

Изходящите парични потоци на компанията вероятно намаляват до 1.19 млрд. долара през второто тримесечие, което е с около 600 млн. долара по-малко отколкото за периода януари-март, прогнозират 13 анализатори пред Visible Alpha. Отрицателният марж на брутната печалба на компанията вероятно е намалял от 58.6% на 51.3%.

"Конкурентните предимства на Rivian блестят все по-ярко, като компанията се очертава като създател на търсене, като се има предвид, че повечето от клиентите ѝ никога преди това не са си купували пикап," казва Крис Пиърс, анализатор в Needham.

Най-малко 8 анализатори са повишили таргета си за цената на акциите на компанията, които поскъпват с около 40% от началото на годината.

Lucid, чийто мажоритарен собственик е Фондът за публични инвестиции на Саудитска Арабия, се очаква да обяви нарастващи загуби в понеделник, след като отчете спад в производството за второто тримесечие заради проблеми с веригите на доставки.

Компанията се очаква да отчете паричен баланс в размер на 2.76 млрд. долара за периода април – юни, в сравнение с 900 млн. долара в предходните три тримесечия, след като обяви набиране на средства на стойност около 3 млрд. долара, според анализатори, участвали в анкета на Visible Alpha.

Nikola се очаква по-късно днес да обяви 15% понижение на приходите и задълбочаващи се загуби.

Акциите на компанията поскъпват с близо 40% тази година на фона на опитите на ѝ да ограничи намаляването на паричните си средства със съкращения на служители и ликвидацията на придобит наскоро бизнес за производство на батерии. Това обаче може да не е достатъчно, за да покрие нуждите си от финансиране, казват анализатори.

Fisker, която разполага с добри кешови резерви и агресивна цел за рентабилност, се очаква да обяви днес първите си приходи от продажба на електромобили, след като компанията започна доставките на SUV модела Ocean през миналото тримесечие.

Компанията обаче не постигна производствената си цел за тримесечието заради недостиг на части.

Инвеститорите ще очакват и данните за резервациите на Fisker, тъй като техният SUV модел Ocean не отговаря на условията за федерален данъчен кредит в размер на 7500 долара.