След леките сътресения през 2022 година, предизвикани от края на пандемията от COVID-19 и излизането от локдауните, американските технологични гиганти отново постигат впечатляващи финансови резултати. Миналата седмица Alphabet, Meta и Microsoft публикуваха силни отчети за второто тримесечие. В периода между януари и юни тази година трите компании генерират съвкупна печалба от 106 милиарда долара, което е с 9 милиарда долара повече от същия период на миналата година, пише The Economist. 

Миналия месец съдът отхвърли опитите на американските антимонополни органи да блокират придобиването на разработчика на игри Activision Blizzard от Microsoft. Пазарите пренебрегнаха и някои други опити за регулаторен натиск върху технологичния сектор, като новите цифрови правила на Европейския съюз.  

Нещо повече - инвеститорите очакват технологичните гиганти, които притежават огромен потенциал за развойна дейност и "дълбоки джобове", да се възползват максимално и от развитието на изкуствения интелект.

Колко бързо растат технологичните гиганти?

Цените на акциите на Alphabet, Amazon и Meta се доближават към върховете, достигнати през 2021 г., а тези на Microsoft и Apple вече подобриха историческите си рекорди. 

Дигиталните гиганти обаче все още трябва да се съобразяват с най-мощната сила - тази на аритметиката. Основното ограничение за растежа на големите технологии е собственият им мащаб. През следващите години това ще бъде истинското предизвикателство за големите технологии.

В момента петте водещи компании от сектора, Alphabet, Amazon, Apple, Meta и Microsoft, доминират в борсовия индекс S&P 500, като колективно представляват 9% от продажбите, 16% от нетните печалби и 22% от пазарната капитализация на включените в борсовия бенчмарк корпорации. Миналата година техните капиталови разходи от 360 милиарда долара представляваха над една десета от всички инвестиции на американския бизнес. 

Но техният устойчив растеж ги прави уникални в историята на капитализма. Когато ExxonMobil и GE бяха титаните на американския корпоративен свят през 90-те и 2000-те години, техните приходи нарастваха със среден годишен темп от 5-6%, а нетните им печалби - с около 5-10%. 

Днешните технологичните гиганти растат съответно с 16% и 13% в рамките на повече от едно десетилетие.

За да поддържа дългосрочния си среден ръст на продажбите от 28%, Alphabet трябва да добави 86 милиарда долара през 2024 г. - повече от общия резултат на която и да е от 461-те най-малки фирми в S&P 500 за миналата година. През 2025 година продажбите на компанията ще трябва да достигнат 111 милиарда долара, за да запазят същите темпове. 

Apple и Alphabet пък трябва да спечелят допълнителни 25 милиарда, или приблизително колкото общия годишен нетен доход на Meta.

Поддържането на тези средни стойности в дългосрочен план със сигурност изисква твърде много. Наистина, напоследък изглежда, че растежът вече е по-спокоен, но шефовете на фирмите и инвеститорите едва ли ще се задоволят със някакво забавяне. 

Има ли начин, по който Big Tech могат да станат още по-големи?

Първият начин е да се фокусират върху печалбите и да се опитат да "отслабнат", оптимизирайки разходите си. Намаляването на броя на проектите и отделянето на онези звена, които са извън основната дейност, е основната стратегия за конвенционалния бизнес.

Големите технологии може и да са толкова нетрадиционни, но също виждат необходимостта от известна "диета". Apple е единственият от петте гиганта, който все още не е обявил съкращения тази година. Останалите са уволнили повече от 70 000 работници. 

Производителят на iPhone обаче отложи пускането на някои нови устройства на пазара, Amazon закри част от физическите си магазини, а Alphabet се отказа от някои дългосрочни и твърде амбициозни проекти, които само "изгаряха" парите, изкарвани от търсачката на Google.

Вторият път към растежа е компаниите да инвестират в иновации, свързани с основния им бизнес. Усъвършенстваната AI търсачка на Microsoft, Bing, привлече вниманието по-рано тази година като потенциален "убиец" на Google. Но всъщност Bing все още остава аутсайдер в този бизнес и старата шега, че най-търсената дума в полето ѝ е „Google“, си остава валидна. 

Но други приложения, подобни на ChatGPT, постепенно си проправят път и в други продукти на Microsoft. Миналия месец компанията обяви, че ще направи генеративните AI инструменти достъпни за потребителите на Office 365 срещу допълнителни 30 долара на месец. Google и Meta от своя страна инвестират в AI услуги за своите рекламодатели. 

Най-амбициозната стратегия за растеж е търсенето на нови пазари. И петте фирми вече навлизат взаимно в "териториите" си. Техният дял от продажбите в припокриващи се области се е удвоил от 2015 г. до 40%. Alphabet се намесва в облачните технологии, където оперират Amazon и Microsoft. Те пък, от своя страна, се опитват да печелят от реклами. През юни Apple представи устройство за виртуална реалност, конкуриращо се с Quest на Meta, която досега държеше този пазар почти еднолично. 

И петте компани оценяват високо стойността на пазарите, които до този момент остават извън техния обхват, като финанси, здравеопазване и обществени поръчки. Те са достатъчно големи, за да направят забележима разлика в огромните им приходи. Или, подобно на Microsoft, могат да се опитат да си "купят" растеж. Покупката на Activision за 69 милиарда долара би ѝ донесла годишни продажби от около 8 милиарда долара.

По кой път ще тръгнат технологичните гиганти?

Нито един от тези подходи не е достатъчно надежден, за да може да се смята за гарантират път към растежа. "Отслабването" увеличава печалбите само за година или две и е за сметка на бъдещите приходи. Основните пазари на големите технологии, независимо дали става въпрос за iPhone, дигитални реклами или бизнес софтуер, вече не растат с по 20% или повече. Конкуренцията помежду им носи нови приходи, но и намалява маржовете. 

Неразработените пазари често са такива със съвсем основателна причина - те са строго регулирани и контролирани от действащите играчи. И дори една голяма технологична компания, с много свободен "кеш", не би си позволила да прави неограничени инвестиции, само за да добави няколко допълнителни милиарда в дългосрочен план. 

Може би компютрите някой ден ще завладеят света. Ако това се случи, големите технологични компании биха могли да използват уменията си в областта на изкуствения интелект, за да "изтръгнат" бизнеса от утвърдените компании във всички видове индустрии.

Комбинацията от стратегии, които всяка компания ще избере, говори много за това как тя вижда себе си. Предпочитанието за намаляване на разходите ще сигнализира за зрялост, но също и за липса на вяра. Гладът за експанзия ще намекне за самоувереност, а може би дори и за надменност. 

Акционерите и мениджърите трябва да се подготвят за период на несигурност, тъй като старите източници на приходи се губят, а нови все още не са намерени. А всички останали ще се насладят на богатството от продукти, които големите технологии мечтаят да предложат в бъдеще, пише още изданието.