Компанията за видеоконферентни разговори Zoom, чието име стана синоним на дистанционната работа по време на пандемията, е разпоредила на служителите си да се завърнат в офиситe.

От компанията заявиха, че "хибридният подход" е най-ефективен и че хората, които живеят в радиус от 80 км от офис на Zoom, трябва да работят най-малко по два дни в седмицата от офиса.

Това е поредното усилиe от страна на голяма компания за ограничаване на част от гъвкавите политика за работа.

Amazon и Disney са сред компаниите, които също намалиха броя на дните, в които служителите им могат да работят дистанционно.

Проучвания показват, че до известна степен служителите все още запазват способността да работят от дома.

Около 12% от служителите в САЩ, където е централата на Zoom, са работели изцяло дистанционно през юли, докато компаниите на 29% са имали хибридна политика на работа, според проучване на Станфордския университет, което се провежда всеки месец от пандемията насам.

Резултатите са сходни с тези, отчетени от статистическата служба във Великобритания по-рано през годината.

Проучване на Станфордския университет отпреди това установи, че дистанционната работа е по-разпространена в англоезичните страни, и не толкова честа практика в Европа и Азия.

Преди пандемията делът на дистанционната работа в САЩ е бил едва около 5%. В световен план служителите постоянно настояват за по-гъвкави работни условия, отколкото работодателите смятат за оптимални.

Пред време от Zoom бяха заявили, че служителите на компанията ще могат да работят дистанционно за неопределено време.

От технологичната компания обявиха, че новите мерки за връщане в офиса ще започнат да се прилагат на разсрочен график през август и септември, в зависимост от отделните държави.

Компанията също така казва, че ще продължи да "наема най-добрите служители, независимо от местоположението". В края на януари, компанията е имала около 8 400 служители, като повече от половината от тях са в САЩ.

От Zoom смятат, че новата политика ще постави компанията в "по-добра позиция да използва собствените си технологии, да продължи да създава иновации и да подкрепя клиентите си по света".

Само около 1% от служителите на компанията са имали "редовно присъствие в офиса" през септември 2022 г., докато 75% са работили дистанционно, а останалите да били на хибриден план за работа, информираха тогава от Wall Street Journal.

Zoom обаче е поставена под все по-голям натиск, тъй като разрастването на дистанционната работа принуждава конкуренти като Microsoft да обновяват своите услуги за видеоконферентни разговори.

Ръстът на Zoom се забави рязко след пандемията. По-рано през годината от компанията обявиха, че ще освободят 15% от служителите си, а водещи ръководители ще намалят сериозно заплащането си.

Акциите на Zoom вчера се търгуваха на цена от около 68 долара за брой, в сравнение с над 500 долара при пика си през октомври 2020 г.