Worldcoin няма проблем с привличането на интерес. Над 2.2 милиона души вече са се записали и са сканирали ирисите си срещу цифров индентификатор, а в някои държави - и безплана криптовалута.

Новият проект на създателя на ChatGPT Сам Алтман има за цел да създаде базирана на блокчейна "мрежа за идентификация и финанси". Неговата криптовалута WLD запазва цена между 2 и 2.50 долара от пускането си на пазара на 24 юли, като дотук избягва траекторията на “напомпване и срив”, през която преминаха много нови токени.

Инвеститорите вече преценяват перспективите пред Worldcoin, според Гордън Грант, директор търговия в Genesis Trading, която все още не предлага токена на клиенти.

"Има хора, които наистина вземат отношение по този проект, както по положителните, така и по отрицателните аспекти," казва той.

В описанието на Worldcoin на уебсайта на проекта се казва, че в следващите 15 години на пазара ще бъдат пуснати общо 10 млрд. токена. Предлагането в обращение е било 120 млн. токена в началото на тази седмица, според данни на пазарния тракер CoinGecko, което е около 1.2% от планираното бъдещо предлагане.

Някои технологични играчи са ентусиазирани относно плана на Worldcoin да предоставя система за цифрова идентификация, базирана на "доказателство за личност", като проектът е подкрепен от инвеститори, сред които и компанията за рисков капитал Andreessen Horowitz.

Според анализатора на PitchBook Робърт Ле има няколко стартъп компании, които се опитват да изградят базирани на блокчейна системи за цифрова идентичност, но нито една не е с мащбите на Worldcoin.

От екипа, който стои за Worldcoin, залагат на това, че важността на тази практика ще се засилва, тъй като ботовете с изкуствен интелект увеличават необходимостта хората да могат да удостоверяват човешкия си статус онлайн.

Инвеститори на дребно

Както и при повечето криптовалути, тук също е в сила рискът на купувача.

Джеймс Бътърфил, ръководител изследвания в CoinShares, казва, че очаква купувачите в момента да са инвеститори на дребно, тъй като неяснотата около това дали Worldcoin може да се счита за ценна книга може да направи институционалните инвеститори по-предпазливи.

Над 50 алткойна, или криптовалути, които са по-малки от биткойна и етера, са определени за ценни книжа от щатската Комисия по ценни книжа и борси (SEC).

Регулаторните органи, следящи за боравенето с данни в Германия, пък разследват Worldcoin от ноември миналата година, а миналата седмица на компанията бе разпоредено да спре да сканира ирисите на потребители в Кения, вследствие на опасения относно потенциални рискове за обществената безопасност.

"Ако един токен е разследван от регулаторните органи, това никога не е повод за оптимизъм", казва Рияд Кери, анализатор в компанията за блокчейн анализи Kaiko.

От Worldcoin казват, че всичко е "изцяло лично", че системата за индентификация е "проектирана така че да осигурява анонимност", че никакви лични данни не се разкриват по подразбиране и че биометричните изображения не се споделят с Worldcoin, освен ако потрбеителят не избере. От проекта още казват, че си сътрудничат с регулаторите органи.