Производителността и прецизността на служителите намалява през следобедните часове, според резултатите от ново проучване, публикувани в научното издание PLOS ONE.

В продължение на две години авторите на проучването са изследвали близо 800 служители, които работят в офис.

За разлика от други проучвания, които изследват производителността на служителите, това не разчита единствено на самооценки или обратна връзка от мениджърите. Вместо това, авторите на проучването са се съсредоточили върху показатели за работа с компютър, като скорост на писане, работа с мишката и грешки при въвеждане на текст или данни.

Резултатите от проучването сочат, че следобед се правят най-много грешки, а в петък следобед, по-конкретно, се отчита спад в компютърната дейност и увеличаване на грешките.

“Резултатите съвпадат с подобни констатации, че броят на задачите, които служителите изпълняват се увеличава постоянно от понеделник до сряда, а след това, намалява в четвъртък и петък”, казва Тайхюн Ро, съавтор на проучването и асистент в катедра епидемиология и биостатистика в Тексаския университет A&M.

Авторите на проучването твърдят, че тези изследвания увеличават доказателствата, че на работното място трябва да се позволява по-голяма гъвкавост.

Проучването показва, че повечето служители биха приветствали подобна промяна. Повечето служители (61%) казват, че предпочитат да имат по-кратка работна седмица, а 33% отговарят, че биха напуснали работата си в полза на такава с по-къса работна седмица, според проучване на Monster.

“Гъвкавата организация на работа, като хибридния модел или четиридневната работна седмица, могат да помогнат за смекчаването на ефектите от дългите работни седмици и да насърчат по-доброто благосъстояние и производителността на служителите”, пишат авторите на проучването.

“Например, работодателите може да са по-отворени към това да позволяват на служителите си да работят дистанционно в петък или към въвеждането на съкратена работна седмица, в която петък е почивен ден”, се посочва още в доклада.