Биреният милиардер Джим Кох обича да избира на произволен принцип акциите, в които да влага пари.

Той прави това на всеки две седмици и разчита на бившата детегледачка на семейството да извършва сделките.

74-годишният Кох, който е съосновател на Boston Beer Company, наскоро разказа пред Forbes за необичайната си инвестиционна стратегия, обяснявайки че той дори не се опитва да постигне по-добра доходност от средната за пазара чрез своя странен подбор на акции.

„Не мисля, че имам какъвто и да е шанс да постигна по-добра доходност от професионалните инвеститори“, казва Кох.

Според него, този който му е продал акциите, сигурно има повече информация от него.

Милиардерът казва, че предпочита да се съсредоточи върху бизнеса си и инвестира, не за да забогатее, а да запази богатството си и да диверсифицира риска.

Кох дори споделя, че за него би било твърде досадно лично да се грижи за инвестициите си. Ето защо той се доверява на асистентката на неговата съпруга, която първоначално назначават преди повече от две десетилетия като детегледачка.

На всеки две седмици тя продава губещите позиции и след това избира произволна акция от един от двата индекса - S&P 500 и Russell 2000. 

Стратегията с нулева ангажираност изисква минимални усилия и постига по-добри резултати от повечето активно управлявани портфейли, казва Кох.

Милиардерът започва да инвестира преди повече от 60 години. На 12-годишна възраст той купува две акции на Procter & Gamble за около 140 долара.

Кох така и не ги продава през годините, а след шест сплита, днес тези две акции вече са 128 на брой, а общата им стойност възлиза на около 20 000 долара. 

Милиардерът може да има инвестиционни умения, но може и просто да е голям късметлия. Според него обаче, той добавя най-голяма стойност към бирения си бизнес и не смята да се съревновава с инвеститори като Уорън Бъфет или Карл Айкън.