Биткойн "миньорите" преживяха труден старт на 2023 г., след като бяха засегнати от тежкия спад на пазара в предходната година. Но тъй като цените се възстановиха през последните няколко месеца, капацитетът за добив на криптовалути се е повишил значително. Това се посочва в доклад на брокерската компания Bernstein, цитиран от електронното издание Crypto Potato.

Каква е цената за добиването на един биткойн? 

Според компанията, 16-те най-големи публични компании за добив на криптовалути са допринесли за 16% от общото предлагане на биткойни. Съвкупният им капацитет за пък достига 72 екзахаша в секунда (EH/s) и се очаква да се увеличи със 182% през следващите 2-3 години. 

Т. нар. хешрейт (hasrate) измерва изчислителната мощност на машините, използвани в блокчейн мрежата на биткойна

В момента биткойнът се движи близо до ниво от 29 000 за брой, а производствените разходи на най-големите компании за добив на криптовалута са под 15 000 долара за брой, според оценката на Bernstein.

Според анализатора на Bernstein Гаутам Чугани, по-големите миньори с ниска производствена цена и нисък дълг са готови да спечелят от разширяването на капацитета, тъй като са по-устойчиви на висока волатилност и евентуални скокове на разходите в резултат на предстоящото "разполовяване" на биткойна, планирано за април 2024 г.

Какво представлява т. нар. "разполовяване"? 

Добивът на биткойн е процес, в който хората използват компютри или хардуер, за да участват в блокчейн мрежата на биткойн като процесор и валидатор на транзакции. Най-популярната криптовалута използва система, наречена "доказателство за работа" (proof of work, или PoW). Нарича се доказателство за работа, защото решаването на шифрования хеш отнема време и енергия, като в същото време действа като доказателство, че работата е свършена.

Терминът "добив" не се използва буквално, а като препратка към това как се добиват благородните метали. Когато един блок се запълни с транзакции, той се затваря и се изпраща на опашка за копаене. След като бъдат поставени на опашка за проверка, биткойн миньорите се състезават кой първи ще намери число със стойност, по-малка от тази на хеша. Хешът е шестнадесетично число, което съдържа цялата криптирана информация от предишния блок.

Майнингът потвърждава легитимността на транзакциите в блок и отваря нов. След това участниците в мрежата проверяват транзакциите допълнително в серия от потвърждения. Този процес създава верига от блокове информация, формиращи блокчейна.

След като мрежата изкопае 210 000 блока, което се случва приблизително на всеки четири години, "наградата", предоставяна на биткойн миньорите за обработка на транзакции, се намалява наполовина. Това събитие се нарича "разполовяване", защото намалява наполовина скоростта, с която новите биткойни се пускат в обращение.

Тази система за награди ще продължи а действа до около 2140 г., когато бъде достигнат максималния лимит на биткойн мрежата от 21 милиона токена. В този момент миньорите ще започнат да получават такси за обработка на транзакции, които потребителите на мрежата ще плащат. Тези такси гарантират, че миньорите ще бъдат стимулирани да участват и да поддържат мрежата.

Идеята на този механизъм по същество е антиинфлационна, защото контролира баланса между търсене и предлагане, като по този начин стабилизира цената на самата круптовалута. 

До момента в историята на биткойн е имало три подобни "разполовявания" - на 28 ноември 2012 г. (когато "наградата" е намаляна до 25 биткойна за блок), 9 юли 2016 г. (до 12.5 биткойна) и 11 май 2020 г. (до 6.25 биткойна). Очаква се следващата подобна стъпка да се случи през април 2024 година, когато заплащането ще падне до 3.125 биткойна. 

Какво означава това за "миньорите" и цената за добив? 

Ако в момента средната цена за добив на един биткойн на най-големите публични компании възлиза на около 15 000 долара за брой, след "разполовяването" тя ще скочи на 30 000 долара, или малко над настоящата цена на криптовалутата. 

Ако през това време не се наблюдава възходяща тенденция на пазара, много от "миньорите" ще бъдат принудени да прекратят операциите си. 

Точно в това се състои антиинфлационният механизъм на блокчейн мрежата - когато предлагането стане твърде голямо, част от играчите са принудени автоматично да излязат от пазара. 

Разбира се, не навсякъде цената за добив е една и съща. Тя зависи от много фактори, като най-значимият е цената на електроенергията. Предполага се, че са необходими приблизително 1450 киловатчаса енергия за "изкопаването" на един биткойн - същото количество, което едно средно домакинство в САЩ консумира за 13 години. 

Освен цената на тока, върху себестойността на криптовалутите влияят и други фактори, като цената на оборудването, регулациите и т.н.

Според проучване от 2022 година държавата, в която добивът на един биткойн е най-евтин, е Кувейт. Там себестойността му възлиза на 1393 щатски долара. В топ 10 са още Алжир (4181 долара), Судан (4779 долара), Йемен (7161 долара), Етиопия (7168 долара), Киргизстан (7168 долара), Ангола (7368 долара), Катар (7368 долара), Северна Корея (7744 долара) и Казахстан (8762 долара). 

Най-скъпо пък излиза "копаенето" на биткойни във Венецуела, където, заради изключително високите цени на електроенергията, себестойността на един биткойн достига зашеметяващите 246 000 долара.