Опитахте ли преживеете поне един понеделник без месо? А какво ще кажете за „черни петъци“ или скорпиони в неделното меню?

Базираният в Ню Йорк готвач Джоузеф Юн започва да готви насекоми преди четири години в рамките на арт проект. Днес той иска да промени възприятията ни за страховитите пълзящи насекоми, така че да имаме „вкусна“, „богата на хранителни вещества“ и „устойчива“ диета.

„Аз обичам насекомите“, казва пред CNN Юн, който е изпълнителен директор на Brooklyn Bugs - организация, популяризираща ядливите насекоми. „Фактът, че те са толкова разнообразни и разчитаме много на тях за нашата собствена екосистема и биоразнообразие, е абсолютно очарователен.“

В света има повече от 2100 вида ядливи насекоми, които се предлагат в различни вкусове - например ядки, цитруси, сирене и кокос, казва Юн.

„Това, което се опитвам да направя, е да представя на хората този прекрасен рог на изобилието от вкусове, текстури и идеи как да готвят с ядливи насекоми,“ допълва той.

Устойчив източник на протеини

Насекомите се консумират редовно от приблизително 2 милиарда души по света, според доклад от 2013 г. на Организацията на ООН за прехрана и земеделие.

В него обаче се посочва, че все още не е преодоляно чувството на отвращение, свързано с консумацията им, в повечето западни страни.

Изхранването на световното население е все по-трудно предизвикателство.

Въпреки че земеделската земя намалява, а океаните страдат от прекомерния улов, сегашното производство на храни ще трябва почти да се удвои, за да поеме деветте милиарда души, които се очаква да населят Земята до 2050 г., според доклада на организацията.

А производството на храни оказва своето влияние върху околната среда. Последните проучвания показват, че животновъдната индустрия генерира между 14 и 17% от емисиите парникови газове, причинени от човека.

Щурците се нуждаят от шест пъти по-малко фураж от говедата, четири пъти по-малко от овцете и половината от фуража, необходим на прасетата и пилетата, за да произведат същото количество протеин, според ООН.

Богатите на протеини диети с насекоми биха могли да осигурят устойчиво решение, ако отношението на Запада към тях се промени.

За да помогне за намаляване на въздействието върху околната среда на нашите кулинарни навици, Юн иска „да превърне в норма ядливите насекоми по света“.

Щурци и пържен ориз

Но дори и за онези, които са готови да опитат, невинаги е лесно да включат насекоми в диетата си.

„Когато хората ме питат как трябва да интегрират насекоми в храната си, аз им подсказвам да ги включат в състава на любимите си храни“, казва Юн.

„Не е нужно да мислите за приготвяне на ново ястие с нова съставка. Ако обичате пържен ориз, например, можете да добавите към него прах от щурци.“

Той следва стъпките на други новатори в областта, опитващи се да променят нагласите на Запада.

През 2012 г. американският предприемач Патрик Кроули представи продукт с протеини от насекоми в Съединените щати - енергийното блокче Chapul Cricket, обогатено с брашно от щурци. Ферма за ядливи насекоми, наречена Next Millennium Farms, отвори врати в Канада през 2014 г.

През 2019 г. около 9 милиона души в Европа са консумирали насекоми и техните производни продукти, според International Platform of Insects for Food and Feed. Организацията прогнозира, че тази цифра ще бъде 390 милиона потребители до 2030 г.

„Когато мислите за насекомите – вероятно едни от най-малките организми, за които можем да се сетим… може ли една буболечка да промени нещата? Може ли един човек да промени нещата?“ пита Юн.

„Един от наистина големите движещи фактори в работата ми е отговорът на този въпрос: да, всеки от нас носи отговорност. Включването на ядливи насекоми в диетата ви веднъж седмично може да направи голяма разлика.“