Анализатори на агенцията за кредитен рейтинг Fitch Ratings предупреждават, че оценките на американските банки, включително JPMorgan Chase, могат да бъдат понижени, ако агенцията допълнително намали оценката си за работната среда за индустрията, съобщава CNBC. 

През юни Fitch понижи оценката на „оперативната среда“ на банковата индустрия в САЩ до ниво AA- от AA, позовавайки се на натиска върху кредитния рейтинг на страната, пропуските в регулаторната рамка и несигурността относно бъдещата траектория на лихвените проценти.

Още едно понижение с една степен - до A+ от AA-, ще принуди Fitch да преоцени рейтингите на всяка от над 70-те американски банки, които покрива, коментира анализаторът на агенцията Крис Улф пред CNBC.

Кредиторите бяха разтърсени по-рано този месец, след като партньорът на Fitch - Moody's, понижи рейтинга на 10 средно големи американски банки и предупреди, че може да намали оценките на няколко други.

Проблемът, който може да бъде създаден от едно евентуално понижаване до A+, е, че оценката на индустрията тогава ще бъде по-ниска от някои от най-високо оценените кредитори.

Двете най-големи банки в страната по активи - JPMorgan и Bank of America, вероятно ще бъдат намалени до A+ от AA- при този сценарий, тъй като, според правилата на рейтинговото оценяване, банките не могат да бъдат оценени по-високо от средата, в която работят.

И ако водещи институции, като JPMorgan, загубят първокласния си кредитен рейтинг, Fitch ще бъде принудена да обмисли понижаване на рейтингите на всички останали, според Улф.

А това потенциално може да тласне някои от по-малките трезори по-близо до статута на неинвестиционния рейтинг, известен още и като junk. 

По отношение на факторите, които могат да накарат Fitch да понижи рейтинга на индустрията, най-важният е пътят на лихвените проценти, определени от Федералния резерв.

Някои икономисти смятат, че Фед може вече да е свършил с повишаването на лихвите и може да ги намали още през следващата година, но това не е предрешено.  Ако по-високите ставки се задържат по-дълго от очакваното, те биха оказали натиск върху маржовете на печалбата на индустрията.