Воденето на средиземноморски начин на живот - с добра храна, приятели и достатъчно почивка, може да намали шансовете ви за преждевременна смърт с 29 процента.

Отдавна е известно, че средиземноморската диета е здравословна поради своите противовъзпалителни и антиоксидантни свойства, но ново проучване предполага, че хората могат да живеят по-дълго, като копират и други навици на населението на страни, като Италия и Испания.

За да стигнат до тези изводи, изследователите проучват навиците на живот и хранене на 110 799 британци на възраст от 40 до 75 години, посочва Daily Mail.

Що е то средиземноморски начин на живот?

Средиземноморският начин на живот се определя като нощен сън от шест до осем часа, общуване с приятели и семейство, незаседяване, спортуване с други хора и подремване.

Средиземноморската диета пък включва много плодове, зеленчуци, морски дарове и ядки, както и ограничен прием на сол.

Проучването, публикувано в списание Mayo Clinic Proceedings, проследява медицинските досиета на участващите в него в продължение на няколко години.

Хората, водещи най-близък до средиземноморския начин на живот, са с по-ниски шансове за преждевременна смърт с 29% и е 28% по-малко вероятно да умрат от рак. Те страдат по-рядко и от сърдечно-съдови заболявания.

За съжаление на феновете на сиестата, дрямката, сама по себе си, не е свързана с по-ниски шансове за смърт. Това вероятно се дължи на факта, че хората, които спят през деня, често го правят, защото са лишени от сън или са в лошо здраве.