"От 1 август заплатите в Спешна помощ ще се повишат с 22%. За лекар с две специалности средната заплата ще бъде около 3300 лв., а за специалист по здравни грижи - 2245 лв.

Шофьорите на линейки ще получават средно 1500 лв. основна заплата". Това обявиха от здравното ведомство, като уточниха, че това е договорено в тристранния отраслов съвет в здравеопазването.

Икономическият министър: Няма как държавни предприятия да работят на загуба, а заплатите на директорите да се увеличават

"В края на втория месец на управление сме постигнали увеличение на заплатите в Спешна помощ в порядъка на 22%, което никак не е малко," заяви министърът на здравеопазването Христо Хинков в отговор на протестиращите медици, посочва darik.bg.

Синдикат "Защита" настоява за "по-справедливо разпределение на парите за шофьори на линейки, парамедици, фелдшери и сестри" и поиска оставката на министъра, ако това не се случи.

Здравният министър Христо Хинков обясни, че се е срещал с представители на синдикат "Защита" 4-5 пъти и че винаги е бил толерантен към техните настоявания.

Искането за оставка коментира така: "От обсъдените три варианта, Тристранният отраслов съвет е приел този, предвиждащ 22% увеличение за Спешната помощ," поясни министърът.

Доходите и разходите на българите нарастват 1.9 пъти за последните десет години

Запитан за позицията си по въпроса за увеличението на заплатите на шофьорите на линейки с 600 лв., той посочи, че средното увеличение на заплатите на шофьорите е с 258 лв.

От 1 август се повишават и заплатите в регионалните здравни инспекции, където увеличението е с 20%.